Groep Diane, de “cowboys” van de rijkswacht

© Photo News

De man die nu wordt aangeduid als “De Reus” van de Bende van Nijvel, was rijkswachter en in de jaren ‘70 lid van de Groep Diane. Het was het eliteteam van de rijkswacht, bemand met goedgetrainde, zwaargewapende manschappen, “cowboys” volgens sommigen. De voorganger van de speciale eenheden van de federale politie.

Jesse Van Regenmortel

De cowboys, zo werden de mannen van Groep Diane door de andere rijkswachters genoemd. “Ze werden door iedereen gerespecteerd”, zegt een oud-rijkswachter. “Zij waren de besten, de scherpsten. De mannen die de zwaarste opleiding hadden gehad en de gevaarlijkste opdrachten kregen. En die zich wel wat boven de gewone agenten verheven voelden, maar dat verdienden ze. Maar ze waren dus ook de mannen die al eens driest tekeer durfden te gaan. Ze waren de enigen bij de rijkswacht met open holsters. Om maar te zeggen: hun wapens waren snel getrokken.”

LEES OOK: Het verhaal van de overvallen waarbij ‘de Reus’ voorop liep (+)

De baas van de rijkswacht had in 1972 de opdracht gekregen van de regering om zo’n speciale eenheid op te richten. Iedereen kent ze nu: de zwaarbewapende politiemannen met bivakmutsen die in actie komen als het heel heet wordt. Zij gaan de confrontatie aan met terroristen, doen gevaarlijke huiszoekingen en infiltreren in criminele organisaties. Ze zijn met meer dan 500, hebben pelotons in Brussel, Antwerpen, Gent, Charleroi en Luik en heten voluit het Commissariaat Generaal Special Units (CGSU). Voorheen was dat het Speciaal Interventie Eskadron, maar de originele naam is dus Groep Diane.

Griekse godin

Opgericht begin december 1972, na de gijzeling van Israëlische atleten tijdens de Olympische Spelen in München, die uitdraaide op een bloedbad. En waarna men in ons land de nood voelde aan een brigade die dat soort situaties zou aankunnen. Het interventieteam tegen grootbanditisme werd genoemd naar de Griekse godin van de jacht.

LEES OOK: In Aalst leeft het trauma sterk, maar blijft de scepsis groot: “Zal de waarheid na 31 jaar doofpot nog wel uitkomen?

Harde selectie

De selectie is hard. Alleen de beste agenten – zij die er fysiek én mentaal bovenuit schieten – komen in aanmerking voor de zware training. Van zij die eraan begonnen, haalde maar zowat vijftien procent het einde van de opleiding. De mannen van de Groep Diane hadden ook een sterke reputatie. In november 1980 kwamen ze tussen nadat drie werkloze jongeren een bus met schoolkinderen kaapten in Vielsalm en spreektijd eisten bij de RTBF. De ontvoerders losten enkele schoten, maar de speciale eenheden konden hen toch overmeesteren zonder dat er slachtoffers vielen bij de gijzelaars.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer