Koningshuis

Kroonprinses Elisabeth gaat aan Harvard-universiteit studeren

© belga

Prinses Elisabeth (22), de oudste dochter van koning Filip en koningin Mathilde, zal vanaf deze zomer aan de Harvard-universiteit in de VS studeren. Dat heeft het Paleis bekendgemaakt.

sgg

Prinses Elisabeth is onlangs geslaagd voor de toelatingsproeven tot de master in public policy, laat het Paleis in een persbericht weten.

“Deze tweejarige master zal haar universitaire opleiding aanvullen na haar bachelor in geschiedenis en politiek aan de universiteit van Oxford (Lincoln College)”, klinkt het.

De Harvard-universiteit, in Cambridge bij Boston, is een van de meest prestigieuze universiteiten ter wereld. De prinses werd ook geselecteerd voor een Fulbright-programma, het internationale uitwisselingsprogramma voor onderwijs van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Traditie

Elisabeth volgt zo in de voetsporen van haar vader. Ook hij studeerde eerst in het Verenigd Koninkrijk aan Oxford om daarna naar de VS te trekken. Daar studeerde hij twee jaar politieke wetenschappen aan de universiteit van Stanford in Californië.

Belgische prinsen en prinsessen die in Groot-Brittannië gaan studeren, behoren tot een traditie. De afscherming speelt daarin zeker mee. En ook politieke valkuilen kunnen zo vermeden worden. Voortstuderen in eigen land zou bijvoorbeeld het nadeel hebben dat er een keuze moet gemaakt worden tussen een Nederlandstalige en een Franstalige universiteit, of tussen een ­katholieke en een vrijzinnige universiteit.

De weg naar de troon

  • 2004: Sint-Jan Berchmanscollege, Brussel. Elisabeth zal de eerste Belgische monarch worden die vanaf de kleuterschool (en tot het vijfde middelbaar) Nederlandstalig onderwijs heeft gevolgd. Daardoor spreekt ze de taal foutloos, hoewel de perceptie is dat het koningshuis een Franstalig bastion is. Thuis in Laken is Frans wel de voertaal.
  • 2018: Atlantic College, Wales. Een opleiding tot koningin bestaat niet. Maar door naar het Welshe Atlantic College te gaan, kreeg Elisabeth de basis mee. In het lessenpakket zaten vakken als wereldpolitiek en milieukunde. Ze kon ook haar talenkennis bijspijkeren én ze kwam in contact met leeftijdgenoten van 100 nationaliteiten en alle rangen en standen.
  • 2020: Koninklijke Militaire School, Brussel. Elisabeth volgde een ingekorte legeropleiding, waar ze ingeschreven was als Nederlandstalige leerling. Als koningin zal ze opperbevelhebber van het Belgische leger worden, dus is het belangrijk dat ze Defensie van binnen en van buiten kent.
  • 2021: Lincoln College, ­Oxford. De populairste richting aan het Lincoln College is de kunstopleiding met drama en muziek. Elisabeth is artistiek aangelegd – ze speelt onder meer piano, schildert en deed ballet. Maar een meer algemene vorming met geschiedenis en politiek sluit beter aan bij haar ‘opleiding’ tot koningin. Daarmee treedt ze in de voetsporen van haar vader, die politieke wetenschappen heeft gestudeerd.
  • 2024: Harvard University, Boston. Prinses Elisabeth is geslaagd voor de toelatingsproeven voor de master in Public Policy en trekt vanaf de zomer naar de VS.