© Sven Dillen

Hasselt laat omstreden Leopold II dan toch op zijn sokkel staan

Het Hasseltse stadsbestuur heeft vrijdag een bord met uitleg laten plaatsen bij het koloniaal monument ter ere van Leopold II en zijn Limburgse medewerkers. Het monument op het Kolonel Dusartplein staat ter discussie omdat het een regime vereert dat vele Congolese doden op zijn geweten heeft.

Joos MEESTERS

“Als stad wilden we niet wegblijven uit het debat, maar ook niet vervallen in extremen: het monument volledig verwijderen zou de geschiedenis in al zijn facetten ontkennen, net als het monument in zijn huidige vorm ongemoeid laten”, zegt schepen van Cultuur Karolien Mondelaers (CD&V). Na een overlegronde van het stadsbestuur met historici, buurtbewoners en koloniale verenigingen kwam een oplossing uit de bus. Vrijdag werd rechts van het monument een verklarend tekstbord geplaatst.

Bedrogen

In die tekst (zie onder) komt de historische context waarin het monument tot stand kwam en de gewijzigde kijk op ons koloniale verleden ter sprake. Maar wie had gehoopt op een scherpe veroordeling van Leopold II en zijn koloniaal regime, komt bedrogen uit. “Het was een bewuste keuze om het heel neutraal te houden. Een aantal aspecten worden aangekaart, zonder zelf de polemiek verder aan te wakkeren”, zegt burgemeester Nadja Vananroye (CD&V). Volgens de stad moet het monument het uitgangspunt vormen voor “een cultureel debat in Hasseltse cultuurinstellingen en scholen”.

© Sven Dillen

Kritische noot

In november vorig jaar kondigde burgemeester Vananroye aan dat ze het monument ter ere van koning Leopold II en de Limburgse kolonialen wilde aanpakken. Het gedenkteken moest niet helemaal uit het straatbeeld verdwijnen maar wel voorzien worden van een kritische noot. Suggesties varieerden van een begeleidende tekst om de historische context te duiden tot architecturale ingrepen - zoals de vorst symbolisch van zijn sokkel halen.