Direct naar artikelinhoud
NieuwsRussische reacties

Lavrov: top in Helsinki was beter dan super

Hoe de top in Helsinki verliep vanuit Russisch perspectief? ‘Beter dan super’, aldus de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov (derde van links), First Lady Melania Trump (derde van rechts) en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo maandag tijdens de persconferentie van Trump en Poetin.Beeld AFP

In het Finse presidentieel paleis was het stemmingsverschil tussen de Russen en Amerikanen al voelbaar. Amerikaanse verslaggevers keken met open ogen, Russische verslaggevers met een brede glimlach. ‘De Russische president was overduidelijk de Amerikaanse president aan het wegspelen, en die situatie vulde mijn hart met trots’, schrijft de correspondent van Moskovski Komsomolets.

De reacties in de Russische media bewijzen dat Poetin op een patriottischer pers kan rekenen dan Trump. Ook meer kritische Russische media wezen Poetin aan als de winnaar van de besprekingen in Helsinki. ‘Moskou heeft geen centimeter toegegeven aan de agenda van Washington’, stelt zakenkrant Vedomosti.

Samenwerking

De meeste Russische media geloven dat de top tussen Poetin en Trump het begin kan inluiden van het herstel van de Amerikaans-Russische verhoudingen. Eindelijk, zo is de toon, deelde een Amerikaanse president geen verwijten uit, maar complimenten. En dan valt er met Rusland samen te werken.

Trump was zo genereus tegen Poetin dat de correspondent van Moskovski Komsomolets in de war raakte. ‘Ik begrijp het gewoon niet. Waar was de onbeschofte en lompe Trump, die een paar dagen geleden meedogenloos Angela Merkel aanviel, Therasa May’s politiek ondermijnde en het protocol overtrad bij een receptie met koningin Elizabeth?’

Geen goed idee

Maar Russische media houden er rekening mee dat de binnenlandse Amerikaanse politiek en media Trump ervan zullen proberen te overtuigen dat nauwere banden met Rusland geen goed idee zijn. Enkele Russische journalisten spraken van een ‘hysterische reactie’ van de Amerikaanse pers, waarbij ze doelden op onder anderen CNN-anchor Anderson Cooper die van een ‘schandelijke’ vertoning van Trump sprak.

Russische commentatoren benadrukken dat er geen grote afspraken zijn gemaakt in Helsinki en dat de annexatie van de Krim een splijtzwam blijft. ‘Over sommige dingen zullen we het nooit eens worden’, zegt een Amerika-deskundige in Komsomolskaja Pravda. ‘Maar het is geen struikelblok dat betere verhoudingen in de weg staat.’

Door de top als ‘heel succesvol’ te bestempelen in een interview met Fox News, bepaalde president Poetin de stemming van de aanstaande tv-journaals, die altijd trouw achter de Russische president staan. ‘Rusland is te groot om te isoleren’, zei Poetin in het interview. Hij zei uit te kijken naar de volgende ontmoeting met Trump, die gepland staat voor november in de marges van een G20-top.