Direct naar artikelinhoud
Lunchbreak

Washington in shock na "verraad" van Trump. En nog meer belangrijk nieuws van vanochtend

President Trump.Beeld Photo News

Zowel links als rechts Amerika staat op zijn achterste poten na een uitspraak van president Trump op een persconferentie met president Poetin. Staatsveiligheid wapent zich tegen trollen in aanloop naar de verkiezingen. En dit zijn de mannen achter het netwerk met naaktfoto's van tienduizenden Vlaamse en Nederlandse meisjes. Dit moet u lezen voor u aan tafel gaat. 

In het nieuws

Het verraad van president Trump

In Washington is met verbazing en afkeer (Republikeinen) dan wel ontzetting en afschuw (Democraten en oud-inlichtingenbazen) gereageerd op de uitlatingen van president Donald Trump aan de zijde van zijn Russische collega Poetin, na hun ontmoeting in Helsinki. De oordelen lopen uiteen van "niet mee eens" tot "verraad".

Wat het des te pijnlijker maakte, was dat Trump niet door had dat de Russische president hem net een owngoal had laten scoren, schrijft journalist Maarten Rabaey in zijn standpunt. (+)

Trollen op Twitter

Met een belangrijk verkiezingsjaar voor de deur zijn de inlichtingendiensten bezig met een plan tegen buitenlandse inmenging. Nu blijkt dat Russische trollen zich eerder al op België hebben gestort, is dat geen overbodige luxe.

Uit onderzoek van NRC Handelsblad blijkt bovendien dat Russische internettrollen Nederlandstalige tweets verspreid hebben over de aanslagen van 22 maart. Aan die tweets voegden ze consequent anti-islamhashtags toe als #islamkills om zoveel mogelijk verdeeldheid te zaaien. (+) 

In het nieuws
Beeld REUTERS

Gekibbel aan de kust

De burgemeesters van de kust liggen in de clinch. De aanleiding? Een blauwe vlag met daaraan verbonden kwaliteitslabel die Nieuwpoort in alle stilte aanvroeg en kreeg, maar daarmee de andere kustgemeenten jaloers maakt. "Je moet collegiaal zijn." (+)

Daarnaast dreigt West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé met boetes voor toeristen die afval achterlaten op het strand. "Het zijn een bende vuilaards.

In het nieuws
Beeld Tine Schoemaker

Netwerk met naaktfoto's

Een omvangrijk netwerk deelt tienduizenden naaktfoto’s van Nederlandse en Vlaamse vrouwen en meisjes. Wie zit hierachter, en wat drijft deze mannen? De Volkskrant ging op onderzoek uit en biedt een bijzondere inkijk in de werking van de groep. (+)

Aan het koffie-automaat

Hoeveel emoji’s gebruiken we elke dag wereldwijd?

Elke dag wordt er wel iets gevierd. Of het nu Dag van de Klant, het Pluimvee of het Palindroom is. De Morgen beantwoordt daarover deze zomervakantie elke dag een goede vraag. Vandaag: Dag van de Emoji. Want de emoji is namelijk uitgegroeid tot cultureel erfgoed. (+)

Aan het koffie-automaat
Beeld rv

Frans gekkenhuis

Voor de Fransen, van wie velen angstig en neerslachtig waren na de terroristische aanslagen van 2015 en 2016, kwam de zege van Les Bleus op het WK als geroepen. Eindelijk weer reden voor feest. (+)

De gewijde maagden van het Vaticaan

Het Vaticaan doet de monden openvallen: vrouwen die door het leven gaan als gewijde maagd hoeven van de katholieke kerk niet langer maagd te zijn. Wereldwijd zijn er zo’n 5.000 Bruiden van Christus, in ons land naar schatting 51.