© EMA

Met iPad op ontdekking in beste heemmuseum van Vlaanderen

De leerlingen van het vierde leerjaar van gemeentelijke basisschool Sint-Jan zijn de eersten die een klasbezoek hebben gebracht aan het nieuwe heemhuis van Arendonk, uitgeroepen tot beste heemmuseum van Vlaanderen.

Ze kregen er geen saaie rondleiding, maar trokken er zelf op

onderzoek met tablet en gsm.

EDDY MEULEMANS

“Via een QR-code op hun iPad komen onze leerlingen terecht bij een interactieve quiz”, zegt directeur Jan Van Gorp van basisschool Sint-Jan. “Het is een quiz met tien vragen, waarbij ze de oplossingen moeten zoeken in het museum. Het interactieve bezoek past ook in ons jaarthema ‘Ikkenda’, want de kinderen laten zich op hun tablet begeleiden door beelden en instructies van Ken (de mannelijke evenknie van Barbie, red.) om zo de geschiedenis van Arendonk te leren ‘kennen’: met de klemtoon op ‘ken’-nen”, zegt meester Jan met een knipoog.

“Omdat de klas van juf Simonne de eerste is die het vernieuwde museum bezoekt, geven de leerlingen en hun leerkracht achteraf nog feedback aan de medewerkers van onze heemvereniging, zodat de quiz nog verder verfijnd en verbeterd kan worden”, zeggen schepen van Onderwijs Joke Segers (CD&V) en schepen van Cultuur An Hermans (N-VA).

Onder impuls van heemvoorzitter Bart Vosters (48), ex-schepen en bekend strafpleiter in de zaak van de vermoorde vleeskeurder Karel Van Noppen, werd het oubollige Arendonkse heem- en sigarenmuseum een echt ‘heemmuseum 2.0’ dat model staat voor alle heemkundige musea in Vlaanderen en dat ook jongeren aanspreekt: met flitsende beeld- en klankprojecties en een hippe styling, maar ook interactief met ondersteuning van Facebook, Twitter, Instagram en een app. Vosters kreeg daarvoor recent ook nationale erkenning en werd verkozen tot Ambassadeur Heemkunde Vlaanderen.

In het beste heemmuseum van Vlaanderen is geen plaats meer voor weinig opwindende historische landbouwwerktuigen zoals een oude kruiwagen of een aloude Kempense dorsvlegel. In de plaats legden Vosters en zijn team een sterke focus op Arendonk als wereldcentrum van de sigarenindustrie en werden foto’s, video’s en teksten gedigitaliseerd. Ook kwam er een aparte APIKS-afdeling, de afkorting van Arendonkse Personen In De Kijker. “Zo hebben we onder meer een stand gewijd aan dorpsfiguur Jos Van Diktus, maar ook aan wereldberoemde Arendonkenaren als de gebroeders Van Eyck, bekend van Het Lam Gods, en drievoudig wereldkampioen wielrennen Rik Van Steenbergen. De originele Bristol-pistefiets waarmee Grote Rik destijds Belgisch kampioen werd, letterlijk een stalen ros, is hét pronkstuk van ons museum”, zegt de Arendonkse ambassadeur.

Steracteurs

Maar ook de nieuwe dorpshelden kregen een eigen hoekje in de APIKS-vleugel, onder wie de Arendonkse schlager- en accordeon­artiest Matthias Lens en de lokale steracteurs Ben Segers, Herwig Ilegems en Chris Willemsen. Heel Vlaanderen kent hen van de tv-series Wat als?, Safety First, Van vlees en bloed en De Ronde.