© Margo Tilborghs

© Margo Tilborghs

© Margo Tilborghs

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Arboretum nodigt buren uit voor bezoek aan vernieuwd vlinderpaviljoen

Met een wandeling in de wintertuin en een bezoek aan het vernieuwde vlinderpaviljoen werden de buren en vrijwilligers van het Arboretum in de watten gelegd.

Margo Tilborghs

Het vlinderpaviljoen in het midden van de Arboretumtuin dateert van 2003 en was aan vernieuwing toe. Het paviljoen biedt een prachtig decor voor evenementen, zoals het Japans Maanfeest, muziekoptredens, en als picknickplaats.

“Voor de onthulling van het vernieuwde paviljoen hebben we onze buren en vrijwilligers uitgenodigd”, zegt conservator Abraham Rammeloo. “Samen met hen willen we het seizoen zo afsluiten. We hebben een goed jaar achter de rug met 43.000 bezoekers. Daar zijn uiteraard heel tevreden mee. Wellicht heeft de aanleg van de parkeerplaats en het tuinpad daar veel mee te maken.”

Het vlinderpaviljoen bestaat uit metalen palen, een betonnen vloer en een zeil dat ertussen gespannen is. De metalen structuur werd opnieuw geschilderd en er werd een nieuw zeil uit één stuk gespannen, waardoor het veel strakker tussen de palen hangt. Voorheen bestond het een zeil uit vijf stukken. Ook kreeg de vloer een nieuwe betonnen toplaag. Later zullen de borders nog worden aangepast en wordt het gazon verhoogd, zodat ook rolstoelgebruikers het paviljoen vlot kunnen bereiken. “In januari wordt er ook nog een semitransparante houten wand aan het paviljoen toegevoegd”, zegt Rammeloo. “Je moet het zien als een soort lasagne, waarbij de houten platen op elkaar gestapeld worden met telkens wat ruimte ertussen.”

Het paviljoen werd destijds gebouwd naar aanleiding van een wedstrijd en het was de Kalmthoutse architect Marc Schepens die het ontwerp mocht uitvoeren. Die staat bekend om zijn bewegende organische vormen. Het paviljoen is een oriëntatiepunt in de tuin, een schuilplek voor bezoekers en een uitvalsbasis voor educatieve wandelingen rond insecten en planten.

De buren waren opgetogen om weer eens op bezoek te mogen komen in de Arboretumtuin. “Het is prachtig om naast het Arboretum te wonen”, zegt een koppel. “De conservator besteedt veel aandacht aan de goede contacten met de buurtbewoners en dat waarderen wij uiteraard. Het is altijd fijn om hier te komen.”

Na de rondleiding werd iedereen getrakteerd op poffertjes, warme chocolademelk of warm appelsap naar een origineel recept van Jelena De Belder, oprichtster van het Arboretum.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER