Luister naar

‘Geen rol overheid Nigeria in vervolging christenen’

Nieuws
De Nigeriaanse overheid speelt geen actieve rol in de gewelddadigheden tegen christenen. Tegelijk lukt het die overheid niet om een einde te maken aan het geweld.
Sjoerd Mouissie Sjoerd Mouissie
dinsdag 25 september 2018 om 03:00
Protest in Makurdi tijdens een groepsbegrafenis in januari van slachtoffers van een aanval die vermoedelijk werd uitgevoerd door Fulani-herders.
Protest in Makurdi tijdens een groepsbegrafenis in januari van slachtoffers van een aanval die vermoedelijk werd uitgevoerd door Fulani-herders. ap

Den Haag

Dat schrijft minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer, in antwoord op vragen van de SGP. ‘Het is niet gebleken dat de federale overheid christenen van hun land zou verdrijven of geweld zou aanmoedigen’, zegt hij op de vraag of de Nigeriaanse autoriteiten het verdrijven van christenen ‘actief toestaan’. ‘Maar leger en politie blijken niet in staat om het geweld te beteugelen. De daders van de moordpartijen blijven veelal ongestraft.’

Fulani-nomaden

Nigeria gaat al maanden gebukt onder gewelddadige aanvallen van Fulani-nomaden, uit het noorden van Nigeria. Zij stellen grasland nodig te hebben voor hun vee. Door de droogte in het noorden trekken zij naar het zuiden, waarbij zij de bevolking – veelal christenen – terroriseren.

Er zijn geen aanwijzingen dat het geweld specifiek tegen christenen gericht is, aldus Blok. ‘Maar etnisch-religieuze factoren spelen wel een rol.’

Volgens de bewindsman heeft het kabinet er bij de Nigeriaanse autoriteiten op aangedrongen de daders van moordpartijen te vervolgen. Dat gebeurde bijvoorbeeld toen president Buhari in juli in Nederland was. Ook wijst Blok op twee projecten die deze maand van start gaan. Een daarvan moet de vrijheid van religie en levensovertuiging in het getroffen gebied bevorderen. Daarnaast wordt ingezet op ‘tolerantie, cohesie en interculturele harmonie tussen etno-religieuze groepen’. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Dilan Yesilgöz (VVD) en Geert Wilders (PVV) komen aan voor de voortzetting van de formatiegesprekken. De partijen moeten het deze week eens worden over een hoofdlijnenakkoord. Dit akkoord moet er op 15 mei liggen.

Finaleweek met een verlenging: hoe de formerende partijen zich een weg naar een kabinet banen

De finale van de formatie wordt er eentje met een verlenging. PVV, VVD, NSC en BBB hoopten woensdag een punt te kunnen zetten, maar onderhandelen ook de komende dagen nog door.

Directeur Willem Blanken van het Kieskompas: 'De partij heeft een sociale component en gaat over menslievendheid.'

ChristenUnie zou grootste partij moeten zijn, zegt directeur Kieskompas. 'Zijn gematigd en voorzichtig'

Nederlandse kiezers zijn veel gematigder dan de uitslagen van verkiezingen laten zien. Dat zegt directeur Willem Blanken van het Kieskompas. 'Eigenlijk zou de ChristenUnie de grootste partij van Nederland moeten zijn.'

Het lekken van dit conceptstuk komt in een belangrijke week. Volgende week woensdag moeten de informateurs Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf met een verslag komen.

Concept-hoofdlijnenakkoord gefotografeerd, de vier partijen willen streng en omvangrijk migratiepakket

Het strengste toelatingsregime voor asiel en het omvangrijkste pakket voor grip op migratie ooit. Op de eerste dag van de finaleweek wordt - al dan niet bewust - meer duidelijk over de inzet van de formerende partijen.

Boeren protesteren in Brussel tegen het landbouwbeleid van de EU. Agrariërs weten dat veel Europarlementariërs naar hen luisteren.

Wat u moet weten over de Europese verkiezingen: 'We kunnen zelf richting geven aan de EU'

Het Europees Parlement roert zich. Met succes neemt de invloed toe op de koers van de EU. ‘Het is cruciaal dat we er een voet tussen de deur krijgen.’

De Europese Unie, betoogt In het Spoor, is de moderne ‘toren van Babel’. ‘Het menselijk streven en de hoogmoed vieren hoogtij in die bijbelse geschiedenis en dat zien wij ook terug in de Europese Unie.'

Deze conservatieve club wil een radicale SGP, maar voelt zich doodgezwegen. Is In het Spoor invloedrijk?

De SGP radicaal in haar standpunten? Welnee, vindt In het Spoor. Terwijl de SGP richting de Europese verkiezingen strijdt voor elke stem, vindt deze stichting dat Europa godloos is en stemmen daarom uit den boze.

Van links naar rechts: Rosanne Hertzberger, Judith Uitermark  en Sandra Palmen.

Gaat Pieter Omtzigt meedoen of niet? Let op de drie NSC-vrouwen die de rechtsstaat bewaken

Gaat NSC meedoen aan een kabinet? Pieter Omtzigts eerdere reden tot argwaan richting de PVV lijkt nog springlevend. Andere partijen voelen dat haarfijn aan, en kijken naar drie NSC-vrouwen die de rechtsstaat bewaken.