Nog geen licht in de duisternis

© Bart Dewaele

De regering blijft het antwoord op de dreigende stroompanne voorlopig schuldig, maar de nieuwe clash met Engie Electrabel is al in de maak.

Simon Andries

Of de tijd voor een concrete oplossing toch niet begint te dringen? ‘Ah, nog een maand tijd is beter dan een paar dagen’, zegt federaal minister van Energie Marie Christine Marghem (MR) met de glimlach. ‘De feiten zijn wat ze zijn en ik ben niet iemand die snel panikeert of zich opjaagt. Je garde la tête froide.’

Het Federaal Planbureau waarschuwde dit weekend nog voor een mogelijke stroompanne in november. Door problemen met de kerncentrales is straks maar een van de zeven Belgische kernreactoren operationeel. De klok tikt, maar ook op haar persconferentie kon Marghem gisteren geen concrete oplossingen geven. De komende dagen en weken moet de regering uitklaren waar ze voldoende stroom zullen vinden om de wintermaanden door te komen.

In tussentijd speelt Marghem de zwartepiet door naar de energiereus Engie Electrabel die de kerncentrales uitbaat en vrijdag plots aankondigde dat Tihange 2 en ­Tihange 3 langer dan verwacht onbeschikbaar zouden zijn. ‘Ça m’a choquée’, aldus Marghem. ‘Niemand had dit verwacht.’

De regering laat nu juridisch nagaan in hoeverre Electrabel aansprakelijk kan worden gesteld, ook voor toekomstige prijs­stijgingen door het tekort aan stroom. Marghem krijgt daarbij de volledige steun van de premier en haar coalitiepartners in de regering.

Gewaarschuwd

Electrabel reageert voorlopig gedecideerd. ‘Wij hebben gecommuniceerd over de uitgestelde timing, zodra we de precieze info hadden. En de rollen zijn duidelijk: hoogspanningsnetbeheerder Elia (die wordt aangestuurd door de federale regering, red.) staat in voor voldoende evenwicht op het net. Onze rol is alleen elektri­citeit produceren op de allerveiligste ­manier’, zegt woordvoerster Anne-Sophie Hugé.

De vraag blijft: hadden de regering en Elia deze situatie niet moeten voorzien? Elia wenst niet te communiceren en verwijst naar de minister. Marghem besliste eerder deze maand nog om, in tegenstelling tot de vorige jaren, geen strategische reserve aan te leggen voor de winter. Die beslissing was mee ingegeven door de oorspronkelijke planning van Engie Electrabel, maar daar benadrukken ze dat ze vorig jaar al ‘regelmatig communiceerden over de beton­degradatie in de kerncentrales die grondige herstellingen vroegen’. SP.A-voorzitter John Crombez heeft het intussen over een ‘verpletterende verantwoordelijkheid voor Marghem en de N-VA’. ‘Alsof de regering geen weet had van betonrot en lekken.’ Dan schieten op Electrabel is volgens Crombez te gemakkelijk.

Ook vanuit de meerderheid komt de kritiek dat de federale regering veel te laat in actie is geschoten met het Energieplan. Hoe moet het nu verder? ‘Er is nog veel onduidelijkheid’, gaf Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) gisteravond aan in Terzake. ‘Op dat vlak zijn we nog niet gerust, nee.’