© AFP

Medex erkent 454 gevallen van Covid-19 als beroepsziekte

De medische dienst Medex, dat deel uitmaakt van de FOD Volksgezondheid, heeft 454 besmettingen van Covid-19 erkend als beroepsziekte. Dat meldt de organisatie dinsdag in een persbericht.

gjs
Bron: BELGA

Tijdens de pandemie raakten talloze mensen besmet met het coronavirus op hun werkplek. Zij konden een aanvraag indienen om een coronabesmetting te laten erkennen als beroepsziekte.

De dienst kreeg 626 dergelijke aanvragen en 28 aanvragen voor een vergoedingspensioen van militairen. Van die aanvragen erkende Medex 454 besmettingen als beroepsziekte. Dat is goed voor 69 procent van de aanvragen.

Het merendeel van de aanvragen kwam van werknemers bij de FOD financiën, onderwijspersoneel en politie. In deze sectoren was het niet altijd mogelijk om de preventieve hygiënemaatregelen strikt op te volgen.

Arbeidsongeval

Naast de aanvragen om Covid-19 te erkennen als beroepsziekte, werden ook 233 aanvragen ingediend om besmettingen met het virus te erkennen als arbeidsongeval. Medex legt uit: “Hierbij moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Zo moet het onder meer gaan om een plotse gebeurtenis die een letsel veroorzaakt. Bepaalde beperkte concrete gevallen, zoals een spuwincident (politie) of prikongeval (zorgpersoneel), zouden dus erkend kunnen worden als arbeidsongeval”.

In 2020 waren 42 procent van de aanvragen voor beroepsziekten aanvragen voor een coronabesmetting. In 2021 steeg dat aantal naar meer dan de helft van de aanvragen (51,5 procent). In 2023 daalde het aantal aanvragen voor coronabesmettingen fors. Ongeveer 3,8 procent van de aanvragen waren toen voor Covid-19. Dit dankt Medex onder andere aan vaccinaties tegen het virus.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER