Iran

Zoektocht naar gecrashte helikopter van Iraanse president bezig

In het noordwesten van Iran heeft een helikopter uit het konvooi van de Iraanse president een “harde landing” moeten maken. Volgens Iraanse media was Raisi aan boord.

In de provincie Oost-Azerbeidzjan, in het noordwesten van Iran, is een zoektocht aan de gang naar een gecrashte helikopter, waarin volgens de Iraanse staatszender president Ebrahim Raisi zat. Het is niet duidelijk of Raisi nog in leven is of gekwetst raakte. De twee andere helikopters uit het konvooi keerden wel veilig terug.

Raisi en de Azerbeidzjaanse president Iham Alijev namen zondagmorgen officieel de derde dam in gebruik op de rivier Aras die de landen samen hebben gebouwd. Op de terugweg naar Teheran kwam een helikopter in moeilijkheden, waarna hij een “harde landing” maakte.

Volgens Indiase media was het zeer slecht weer in de regio, met stortregen en harde wind. Op videobeelden van de reddingsactie is te zien dat het mistig en regenachtig is.

Het is niet duidelijk of het ongeval te wijten is aan het weer, technische problemen of een aanval. Iran heeft door de internationale boycot van het land moeilijkheden om aan onderdelen te raken voor zijn helikopters.

Iran is door zijn steun aan Hamas ook betrokken bij de oorlog in Gaza. Vorige maand beschoot Israël het Iraanse consulaat in Syrië, waarbij twee Iraanse militairen sneuvelden, en waarna Iran een tegenoffensief op Israël opende. (isg)