Direct naar artikelinhoud
Lunchbreak

Dit was het belangrijkste nieuws van de ochtend

Dit was het belangrijkste nieuws van de ochtend
Beeld Ralf Hirschberger/dpa-Zentralbil

Een topontmoeting tussen twee politieke mastodonten, een nieuwe krachtige aardbeving voor Lombok en een Amerikaanse bisschop die het misbruik in de kerk een fout van homocultuur noemt. En Pukkelpop natuurlijk! Dit moet u weten voor u gaat eten.

In het nieuws

Merkel dreigt vriendelijk, Poetin zucht: twee mastodonten in wereldpolitiek treffen elkaar in Brandenburg
De Duitse kanselier Angela Merkel heeft voorafgaand aan haar gesprek met de Russische president Vladimir Poetin gisterenavond de noodzaak onderstreept van constructieve gesprekken tussen Duitsland en Rusland. Poetin deed een oproep aan Europa meer bij te dragen aan de wederopbouw van Syrië. 

Merkel en Poetin: hij 18 jaar aan de macht en zij 13, twee mastodonten uit de wereldpolitiek. Ze schijnen elkaar bijzonder goed te kennen, zonder elkaar bijzonder te mogen. Maar ze weten dat ze niet om elkaar heen kunnen.

In het nieuws
Beeld REUTERS

"Misbruik in de kerk is fout van homocultuur"
Dat duizenden kinderen zijn misbruikt door paters en ander personeel van de kerk in het Amerikaanse Pennsylvania is de schuld van homo's. Dat stelt althans de Amerikaanse kardinaal Raymond Burke.

Lombok alweer getroffen door aardbeving
Het Indonesische eiland Lombok is vandaag opnieuw opgeschrikt door een aardbeving. Deze had een kracht van 6,3 volgens het Amerikaanse meetcentrum U.S. Geological Survey en een kracht van 6,5 volgens het Indonesische meteorologisch instituut BMKG. Er is geen tsunami-gevaar, meldt deze Indonesische overheidsdienst.

Lombok.Beeld AP

Wetsvoorstel CD&V: "Verbied online gokken op jeugdwedstrijden"
CD&V heeft een wetsvoorstel klaar om het online gokken op jeugdwedstrijden te verbieden. "Jeugdwedstrijden blijven vaak onder de radar, wat de deur openzet voor omkoping en matchfixing", zegt het Kamerlid van de christendemocraten Els Van Hoof in De Zondag.

Pukkelpop

Kendrick Lamar sluit Pukkelpop af: hiphopprins zonder furie
"My left stroke just went viral!", schreeuwden duizenden millennials uitzinnig mee met hun aanvoerder Kendrick Lamar. Die probeerde ons een uur lang naar "the next level" te brengen maar slaagde daar nooit echt helemaal in. 

Jazeker, Kendrick Lamar bevestigde zijn status van hedendaags cultureel icoon. Op Pukkelpop profileerde hij zich als predikant en verzoener, als brenger van hoop, rots in de branding, entertainer, hiphopprins. Maar hij deed dat op een opvallend droge en afstandelijke manier.

Pukkelpop
Beeld EPA

De ontboezemingen van de vrolijkste barvrouw van Pukkelpop: "Die oude eenzame zatlappen zijn het ergst"
De stille krachten achter Pukkelpop zijn de honderden vrijwilligers. Denk aan de vleesgeworden stoplichten die ganse dag klaar-overtje spelen met het passerende verkeer, denk aan de dappere EHBO'ers die van hot naar her rennen om iets te enthousiaste levensgenieters bij te staan en denk aan het barpersoneel dat voorziet in uw losbandige consumptiedrift.

Dit waren de 10 beste concerten van Pukkelpop 2018
Onze muziekredactie vertoefde de voorbij dagen op het terrein van Pukkelpop en genoot van al het moois dat Kiewit te bieden had: van culinaire hoogstandjes, het plezier van compleet kapotgaan, gitaren (of het gebrek daaraan), maar bovenal van de muziek. Hier een overzicht van de favorieten!

Oscar and The Wolf op Pukkelpop.Beeld Joris Casaer

Dit waren de 8 meest teleurstellende optredens van Pukkelpop 2018
Acht podia en meer dan 180 acts. De vier dagen Pukkelpop 2018 zaten eivol voor onze muziekredactie. Naast een reeks pareltjes en een hoop nieuwe ontdekkingen zagen ze ook een aantal bands – en soms niet van de minste – die de bal hopeloos missloegen. Hieronder de acht acts die op hun rapportkaart helaas vooral (donker)rode cijfers aantroffen.

Dit weekend in De Morgen

"Van Rome herinner ik me vrij weinig. Hele dagen lagen we samen in dat bedje met de gordijnen dicht"
“Hij was een Italiaanse jongen met donkere krullen en bruine ogen die mij ‘muisje’ noemde: sorcio, met een rollende ‘r’ voor in de mond. We ontmoetten elkaar in augustus ’92 in een bar in Albufeira, Portugal. Ondanks de hitte droeg hij een donkerblauw T-shirt met lange mouwen waarop in het Spaans stond: ‘Bel me maandag.’

Isabel (51) en Maurizio (54) liepen elkaar in 1992 tegen het lijf in een bar in Portugal. Het werd liefde. Wat volgde er? En hoe kijken ze daar nu op terug?

"Ik zet mijn geluid dikwijls af en zal nooit rennen om tijdig op te nemen"
Is een smartphone een spiegel? Strookt het onlineleven nog met de werkelijkheid? Matthias M.R. Declercq gaat wekelijks face to face, over swipen, liken en liegen. Vandaag: Tine Reymer (43), actrice en muzikante.

Op visite bij de senioren in Koksijde: "Een onveiligheidsgevoel? Bah nee"
Zijn Vlaamse senioren verzuurde grootverbruikers van de sociale zekerheid of goedmoedige levensgenieters met een zwak voor elektrische fietsen? Op zoek naar de bejaarde polsslag van onze samenleving trokken we naar Koksijde, ’s lands meest vergrijsde gemeente. "Het is niet omdat we oud zijn, dat we ook zot zijn, hè mijnheer."

Senioren in Koksijde.Beeld BAS BOGAERTS