VIDEO. Zestig leerlingen van het Atheneum vragen spijbelend aandacht voor het klimaat

Zowat zestig leerlingen van het Atheneum in Tongeren hebben donderdagmorgen het eerste lesuur gespijbeld. Buiten de schoolpoort aan de Moerenstraat verzamelden ze op initiatief van de eerstejaars Sienna Konings en Dina Melnikova om hun ongenoegen te laten kennen over de manier waarop wereldleiders en regeringen omgaan met ons klimaat. “We zijn hun passieve houding over de milieuproblemen beu en willen als jongeren onze stem laten horen” luidde het.

eva

Al voor acht uur hadden de initiatiefnemers Sienna Konings (12) en Dina Melnikova (12) samen met enkele klasgenootjes postgevat aan de schoolpoort van het Atheneum aan de Moerenstraat. Ze deelden flyers uit en trachtten de arriverende leerlingen te overtuigen om hen te vervoegen om het eerste uur geen les te volgen en op die manier de aandacht te vragen voor de wereldwijde klimaatproblemen. Een zelfgemaakt spandoek en meerdere affiches moesten het protest visueel ondersteunen.

“Doen jullie mee? We hebben de toestemming van de directrice” klonk het voortdurend. En jawel, directrice Petra Cleeren was aanwezig en hield een oogje in het zeil. “Ik heb inderdaad toestemming gegeven voor deze actie omdat het een problematiek is die ons allen aanbelangt. Ik ben op de vraag van Sienna en Dina ingegaan om aan te tonen dat jongeren wel degelijk geëngageerd uit de hoek kunnenn komen en begaan zijn met het milieu en met hun toekomst. We zullen er in de lessen beslist op inhaken want het milieu en het klimaat belangt alles en iedereen aan” zei ze instemmend. Ook Katrien, de moeder van Sienna, zag dat haar dochters initiatief aansloeg bij heel wat leerlingen. “Ze is echt begaan met het milieu, gaat naar lezingen en wil er alles van weten. Ze kent er ook heel veel van” zei ze trots.

In een overtuigende speech bedankten beide initiatiefnemers hun medeleerlingen omdat ze zich bewust zijn van de ernst van de problemen en er ook iets aan willen doen. “De klimaatverandering zal diersoorten uitroeien, landschappen wegvegen en nieuwe virussen zullen opduiken en dat moet stoppen. Onze toekomst staat op het spel. Wereldleiders en regeringen weten dat al lang maar doen er niets aan omdat er zeer veel geld mee gemoeid is” besloten Sienna en Dina aan de megafoon.

“Wij zijn het beu, red het milieu! Change the system, not the climate” antwoordden de aanwezigen met luide stem, terwijl directrice Cleeren goedkeurend toekeek en vertelde dat ook een aantal leerlingen uit de hogere graden op weg waren naar de ‘grote’ protestmars in Brussel.

LEES OOK. Leerlingen zijn begonnen aan hun klimaatmars door de hoofdstad

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer