© Dirk Kerstens

Antwerpenaren kunnen vanaf nu een struikelsteen aanvragen

Antwerpenaren kunnen voortaan via het e-loket een aanvraag indienen voor de plaatsing van struikelstenen op het openbaar domein. De stad Antwerpen heeft daarvoor een afwegingskader goedgekeurd.

jan stassijns

Struikelstenen zijn gedenktekens die worden aangebracht in het voetpad voor de vroegere huizen van slachtoffers van het nazigeweld. Tot nu toe ontbrak een algemeen kader om aanvragen voor struikelstenen te behandelen.

Om een totaalvisie te ontwikkelen op de herdenking van de Tweede Wereldoorlog, de deportatie en de permanente herdenking van de slachtoffers, besliste het Antwerpse schepencollege in maart 2017 om een wetenschappelijke adviesraad samen te stellen. Die raad bracht zo een advies uit rond de struikelstenen. Op basis daarvan heeft de stad een afwegingskader goedgekeurd.

Vanaf nu kunnen particulieren via het e-loket een aanvraag indienen voor de plaatsing ervan. De stad gaat na of het dossier volledig is, of de locatie geschikt is voor het plaatsen van een struikelsteen en of de ingevoerde gegevens over het slachtoffer correct zijn. Binnen de drie maanden na het indienen, wordt de aanvrager op de hoogte gebracht van de beslissing van de stad. Hij moet zelf de bewoner van het huis waar de struikelsteen komt, op de hoogte brengen. Daarna gebeurt de plaatsing door de aanvrager op zijn kosten. De aanvrager moet de stad minstens drie weken van tevoren op de hoogte brengen van de datum waarop de plaatsing zal gebeuren.

De andere adviezen van de wetenschappelijke adviesraad worden verder bestudeerd, zoals een herdenkingsmonument met de namen van alle slachtoffers.

Op de Gallifortlei in Deurne komt straks zo’n steen, voor de deur van verzetsheld Jan De Ridder.