Luister naar

Huizen aardbevingsgebied versterken vraagt geduld

Nieuws
Groningers die eindelijk zicht hebben op versterking van hun woning, moeten geduld hebben. Minister Eric Wiebes (Economische Zaken) tempert verwachtingen dat die snel gerealiseerd wordt.
Eduard Sloot
vrijdag 6 juli 2018 om 03:00

Den Haag

‘Onze bouwcapaciteit is beperkt. Daar heb ik nog steeds buikpijn over’, aldus Wiebes. ‘We maken maar geen vaart met de versterking.’ De bewindsman ging donderdag, op de laatste dag voor het zomerreces, in debat met de Tweede Kamer over de gaswinning in Groningen en de versterking van huizen in het aardbevingsgebied.

Het kabinet nam deze week het advies van de Mijnraad over. Die adviseert 1500 woningen zo snel mogelijk te versterken. Wiebes wil de bewoners na de zomer informeren over wat er gaat gebeuren. Dat geldt ook voor een andere groep woningen, die niet helemaal aan de veiligheidseisen voldoet. De eigenaren van 1588 woningen waarvan de versterking eerder tijdelijk stopgezet was, krijgen binnen twee weken bericht. Zij mogen hun woning versterken, ook als dat niet strikt noodzakelijk is. Zelfs wanneer de versterking van de 1588 woningen niet tijdelijk was stopgezet, waren die woningen niet meteen versterkt, aldus Wiebes. ‘Het is totaal onmogelijk de bouwcapaciteit te arrangeren. De gedachte leefde dat deze mensen meteen een nieuw huis zouden krijgen. Maar dat is onrealistisch. Bovendien zijn er nog de 1500 woningen waarvan de versterking het meest urgent is.’

De bewindsman wijst erop dat de versterking al langer achterloopt. ‘We hadden ons vanaf 2015 voorgenomen vijfduizend huizen per jaar te versterken. We lopen nu 95 procent achter.’

afbouw gaswinning

Wiebes zegt niet wanneer de huizen wél versterkt worden. Hij put hoop uit het feit dat door de afbouw van de gaswinning minder versterkingen nodig zijn. De bewindsman wil daarnaast de procedures versnellen en wijst erop dat lichtere versterkingen soms voldoende kunnen zijn.

Minister Wiebes is ook niet tevreden over de afhandeling van aardbevingschades. Die loopt sinds begin dit jaar niet meer via de NAM, maar via de overheid. ‘Dat is onvoldoende uit de startblokken gekomen.’ De bewindsman wijst erop dat veel dossiers nog te summier zijn voor een schadebeoordeling, omdat bijvoorbeeld alleen naam en adres bekend zijn. Ook zijn er onvoldoende schade-experts beschikbaar.

De minister gaat daarnaast onderzoek doen naar de afhandeling van oudere schades, die nog via de NAM lopen. Hoewel driekwart van de Groningers met schade het aanbod van de NAM accepteert, zijn er signalen dat niet iedereen daar tevreden mee is – bijvoorbeeld omdat schade alleen ‘cosmetisch’ wordt verholpen.

De minister ontraadde de wens van PVV, SP en GroenLinks om een parlementaire enquête in te stellen naar de gaswinning in Groningen. De bewindsman, die overigens zegt dat hijzelf en sommige ambtenaren op zijn ministerie ‘bijna omvallen’, vindt dat zo’n enquête voor vertraging zorgt. ‘Ik stel de voortgang en veiligheid in Groningen nu even voorop.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Annie Schreijer-Pierik: ‘Ik was blij toen Henri Bontenbal de nieuwe partijleider werd.’

Annie Schreijer bleef met pijn en moeite bij het CDA. 'Uiteindelijk moeten CDA, BBB en NSC weer fuseren'

CDA-Europarlementariër én stemmenkanon Annie Schreijer-Pierik neemt afscheid. Haar voormalig assistent droeg ze aan als BBB-lijsttrekker; zelf bleef ze met pijn en moeite bij het CDA. ‘Ik ben christelijk, geen heilige.’

Rosanne Hertzberger: ‘Vanwege dat stukje natuur ter grootte van twee achtertuinen kunnen boeren in de wijde omtrek geen nieuwe vergunningen krijgen. Dit beleid is niet uit te leggen.’

PVV, NSC en BBB zoeken naar sluiproutes om boeren te ontzien: 'Door D66-beleid zitten wij in deze onzin'

Ten overstaan van een dertigtal boswachters debatteert de Tweede Kamer woensdag ruim zes uur over het natuur- en stikstofbeleid. De formerende partijen PVV, NSC en BBB blijven zoeken naar sluiproutes om boeren te ontzien.

Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg vindt het een 'uitstekende keuze' dat er geen kabinet-Wilders I komt.

Van der Burg ziet geen snelle oplossingen voor hoge asielinstroom, Wilders wil dat ie opkrast

Terwijl de vier formerende partijen zich het hoofd breken over migratie, ziet staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) zich geconfronteerd met een tekort aan opvangplaatsen é?n een overbelaste IND.

'Ik kan verklaren waarom boeren uit Twente bozer waren en meer sympathiseerden met geweld dan reformatorische boeren die ik op de Veluwe sprak.

Waarom staan boeren en politici tegenover elkaar? Daar zit een religieuze reden achter, zegt deze onderzoeker

Met de boerenprotesten in het achterhoofd en een fascinatie voor conflicten onderzocht Tanja van Hummel het stikstofconflict. Wat blijkt? Dat heeft alles te maken met een, vaak religieus, wereldbeeld.

Het neoliberale wereldbeeld botst met de, vaak religieus gekleurde, levensbeschouwing van boeren.

De stikstofcrisis heeft alles met religie te maken, zegt deze onderzoeker. 'Botsing van wereldbeelden'

De overheid en boeren botsen door een totaal ander wereldbeeld en dat heeft ook te maken met religie. Dat de overheid hen benadert met een neoliberaal wereldbeeld, zien boeren als problematisch.

PVV-leider Geert Wilders dinsdag na afloop van de gesprekken met de formerende partijen. 'Het ziet er niet florissant uit op het onderwerp asiel', zei hij.

Krijgt Wilders wat hij wil? Insiders weten: vrijwel niets leidt snel tot minder asielzoekers

Asiel zorgt voor hoogspanning in de kabinetsformatie. De vier formerende partijen willen allemaal een strenger beleid, maar het probleem is dat geen enkele maatregel al op korte termijn leidt tot minder asielzoekers.