Luister naar

Tweede kans die te vroeg kwam

Nieuws
Frank Hendrickx redactie vk
vrijdag 6 juli 2018 om 03:00
Zijlstra loog over een bezoek aan de datsja van Putin en trad af als minister, mede tot verdriet van premier Rutte.
Zijlstra loog over een bezoek aan de datsja van Putin en trad af als minister, mede tot verdriet van premier Rutte. Freek van den Bergh

Den Haag

Halbe Zijlstra gaat niet naar Washington. In een kort berichtje bevestigde de ex-VVD’er woensdag dat hij niet meer in de race is voor het Nederlandse bewindvoerderschap bij de Wereldbank. Hij kiest voor een baan in het bedrijfsleven.

Aan Mark Rutte heeft het niet gelegen. De premier gunt zijn ‘maat’ een nieuwe kans; hij vindt het nog steeds ‘verschrikkelijk’ dat Zijlstra moest aftreden door een onthulling in de Volkskrant over een verzonnen bezoek aan de datsja van Putin. Maar zelfs de steun van de premier blijkt uiteindelijk niet genoeg om de gevallen minister van Buitenlandse Zaken benoemd te krijgen bij de bank die namens de lidstaten miljarden uitleent aan ontwikkelingslanden en landen in opkomst.

Waarom is het niet gelukt? Zeker is dat de premier al in een vroeg stadium op de hoogte is van de interesse van Zijlstra. Binnen de VVD gaat al langer de mare dat Rutte van plan is om de Fries snel weer aan het werk te krijgen. Er zijn drie vacatures als commissaris van de Koning, maar een binnenlandse post zit er voorlopig niet in. Dat ligt politiek te gevoelig. Een baan ‘in de luwte’ van Washington moet makkelijker te verkopen zijn. De daar zittende bewindvoerder, PvdA’er Frank Heemskerk, heeft bovendien al eerder aangekondigd te vertrekken.

De vacature voor de positie komt in april online te staan. Zijlstra solliciteert bij de ambtelijke commissie die uiteindelijk een kandidaat moet voordragen aan de vakministers Wopke Hoekstra (Financiën) en Sigrid Kaag (Handel). Het ligt voor de hand dat zij de zaak grotendeels afhandelen.

Het loopt anders. ‘AZ’, de in Den Haag gangbare afkorting voor Ruttes ministerie van Algemene Zaken, mengt zich al in een vroeg stadium in de selectieprocedure. Ergens in april of begin mei krijgt de commissie te horen dat Zijlstra sec op zijn geschiktheid voor de functie beoordeeld moet worden. Politieke overwegingen of zaken als imagoschade mogen geen rol spelen bij de afweging.

vrijheid

Wordt de selectiecommissie zo op een subtiele manier onder druk gezet? Rutte vindt van niet. Als hij in juni vragen krijgt over zijn rol, bezweert de premier: ‘Die commissie kan in volledige vrijheid haar werk doen.’ Toch krijgt ook de Volkskrant van een anonieme bron te horen dat de ambtenaren zich wel degelijk onder druk gezet voelen.

De zoektocht naar een alternatief is dan al in de maak. Ambtenaren van de Algemene Bestuurdersdienst (ABD) zijn actief op zoek naar andere kandidaten. Ex-minister van Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen is een van de mensen die tevergeefs worden benaderd. De naam van ex-minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders valt, maar ook hij hapt niet meteen toe. Ex-staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) zou wel belangstelling hebben.

De kansen voor Zijlstra slinken drastisch als medio juni zijn kandidatuur uitlekt via het AD. ‘Rutte wil Zijlstra op topfunctie in Washington’, luidt de kop. De reacties zijn allesbehalve positief. Thierry Baudet van Forum voor Democratie hekelt het partijkartel. De SP meent dat ‘liegen en bedriegen’ door de VVD wordt beloond. Ook de commentaren in de pers zijn vaak negatief.

Bij de VVD wordt geklaagd dat de functie bij de Wereldbank ten onrechte wordt afgeschilderd als een prestigieuze toppositie. Alsof iemand zich in het verleden ooit heeft druk gemaakt om die post, hoont een liberaal. Ex-PvdA-leider Ad Melkert vond er een onderkomen na alle gebeurtenissen rond Pim Fortuyn en ook onbekende ambtenaren werden benoemd als bewindvoerder. Niemand die ernaar omkeek.

De reacties in de coalitie zijn minder laconiek. D66-leider Alexander Pechtold lijkt overvallen door het nieuws dat Zijlstra in beeld is. Hetzelfde geldt voor de andere twee regeringspartners. Veel enthousiasme is er bij hen niet te bespeuren. De reacties op sociale media maken duidelijk dat ook zij een prijs betalen als de benoeming van de VVD’er doorgaat. Lang niet alle kiezers zullen er begrip voor kunnen opbrengen als de coalitie Zijlstra inderdaad gaat rehabiliteren met een baan die in elk geval aanzienlijk beter betaalt dan een ministerschap.

Zijn de kansen van Zijlstra definitief verkeken door het lek? Lang niet iedereen is daarvan overtuigd. De betrokken ambtenaren zouden te horen hebben gekregen dat ‘AZ’ zich niet druk maakt om de persberichten. ‘Dat waait wel weer over.’ Ook bij de VVD valt op te vangen dat de kandidatuur nog niet van de baan is.

Toch blijft er weerstand. De betrokken ministers Hoekstra en Kaag verzetten zich volgens het AD tegen een benoeming van Zijlstra. Een conflict in het kabinet dreigt.

Uiteindelijk kiest Zijlstra zelf deze week eieren voor zijn geld. Hij meldt aan de selectiecommissie niet meer beschikbaar te zijn voor de functie. De coalitie is zo eindelijk verlost van een dreigend hoofdpijndossier.

Wie moet het nu worden? Weekers geldt als een van de favorieten. Ook hij moest voortijdig opstappen als bewindspersoon na problemen bij de Belastingdienst, maar dat was in 2014.

Zijn benoeming kan ook een signaal zijn voor Zijlstra: een tweede kans laat soms op zich wachten. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Partijleider Mirjam Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

Joodse Nederlander bekladde partijbureau van ChristenUnie: 'Gedaan uit woede en onmacht'

Een Joodse Nederlander heeft het partijkantoor van de ChristenUnie in Amersfoort beklad, meldt advocaat Willem Jebbink. Op het pand werden woensdag teksten als ‘steunt genocide’ ontdekt.

ChristenUnie-leider Mirjam Bikker en Justitieminister Dilan Yesilgöz binden al jaren de strijd aan tegen antisemitisme.

Hoe bestrijd je Jodenhaat? Niet alleen vanuit Den Haag, beseffen Kamer en kabinet

De Kamer vraagt het demissionaire kabinet steviger actie te ondernemen tegen oplaaiend antisemitisme. Maar wat kan de politiek méér dan felle afkeuring? Donderdag gaat de Tweede Kamer daarover in debat.

Demissionair minister Hugo de Jonge tijdens het debat over de Wet betaalbare huur.

Plan om huurprijzen in de vrije sector aan banden te leggen is weer een stap dichterbij

Het plan om de huurprijzen in de vrije sector per 1 juli wettelijk aan banden te leggen is weer een stap dichterbij. Een meerderheid van de Tweede Kamer schaart zich achter de nieuwe huurwet.

PVV-leider Geert Wilders dinsdag na afloop van de gesprekken van de vier formerende partijen met de informateurs Dijkgraaf en Van Zwol.

Noodgreep rond asiel ligt op formatietafel, maar haalt die ook iets uit? 'Dit kan niet zomaar'

De formerende partijen praten over het uitroepen van een 'asielcrisis'. Maar de zittende staatssecretaris Eric van der Burg waarschuwt alvast dat dit niet zomaar kan.

NSC-Kamerlid Nicolien Van Vroonhoven benadrukt geen tegenstander te zijn van de Transgenderwet zoals die nu bestaat, maar alleen van de verruiming.

Meerderheid Kamer wil ruimere Transgenderwet in prullenbak, minister weigert voorstel in te trekken

Het wordt niet gemakkelijker om de geslachtsaanduiding te wijzigen bij de burgerlijke stand. Een meerderheid van de Tweede Kamer vroeg dinsdag aan het demissionaire kabinet om een wetsvoorstel hierover in te trekken.

Partijleider Frans Timmermans op het congres van GroenLinks en PvdA: ‘We laten niemand los, dat is ons verhaal.’

Timmermans wil links blok grootste maken: 'Voorkomen dat Wilders aan de knoppen van de macht komt'

‘Wij hebben elkaar nodig’, zegt Frans Timmermans zaterdag met luide stem voor een bomvol ledencongres van GroenLinks-PvdA. Honderden leden zijn bijeen om te stemmen over nauwere samenwerking.