© JAA

Deze goedbedoelde, maar slordige bermbeschermers zijn alweer weggehaald

Ze werden er met goede bedoelingen gelegd om foutparkeerders letterlijk te dwarsbomen, maar de liggende stammen in de Listdreef in Schoten waren een steen des aanstoots. “Heel blij dat ze terug weg zijn”, aldus wijkvoorzitter Jos Vanthienen.

Jan Auman

De Listdreef is de fraaie toegangsdreef tot villawijk De List aan de Horstebaan in Schoten. “Langs beide zijden van de dreef zijn de bermen heel breed”, vertelt Jos Vanthienen, voorzitter van de wijkvereniging. “Het zijn echte grasvelden, die vaak onrechtmatig gebruikt worden om te parkeren of om te keren. Hierdoor worden ze vooral in de herfst- en wintermaanden herschapen in grote modderpoelen. Geen fraai zicht en ontmoedigend voor de wijkbewoners die de moeite doen om deze bermen te onderhouden.”

De wijkvereniging had geopperd om de bermen af te zomen met lage hagen, maar die optie werd door de gemeente opzij geschoven wegens een te grote onderhoudskost. In de plaats legde de gemeente dit voorjaar enkele forse boomstammen, die enkele dagen voordien gesneuveld waren tijdens de jaarlijkse kapronde in het laanbomenbestand. “Een ecologische barrière”, legde schepen van Leefmilieu Erik Block (CD&V) uit.

(Lees verder onder de foto)

© JAA

Te gigantisch

Een goed idee, maar in de praktijk bleek de test niet zo geslaagd. “Esthetisch onverantwoord. Daar was iedereen het over eens”, aldus Jos Vanthienen. De stammen bleken al te gigantisch en ongelijk van formaat, wat een slordig zicht opleverde.

Burgemeester Maarten De Veuster (N-VA) was snel overtuigd dat de liggende boomstammen beter terug weggehaald werden. De beslissing werd ook vrij snel genomen, maar uiteindelijk heeft het nog tot oktober geduurd. De betrokken firma wilde dat immers niet gratis doen. Maar nadat de gemeente de bestelbon ter waarde van 800 euro had opgemaakt, schoot het bedrijf toch in actie. Iedereen is terug gelukkig in De List.

Nu die auto’s nog van de bermen houden. Naar verluidt steekt het wijkbestuur hierover binnenkort de koppen bijeen met de Schotense gemeentediensten.

© JAA

© JAA