Ryanair ziet winst dalen door stakingen, annulaties en hoge brandstofprijzen

© AP

De Ierse budgetluchtvaartmaatschappij Ryanair heeft in de eerste zes maanden van haar gebroken boekjaar een lagere winst geboekt. Het Ierse bedrijf voert onder meer de verschillende stakingen op als oorzaak, en de hogere brandstofprijzen. Die leidden onder andere tot meer annuleringen van relatief dure tickets in het weekend. Het gaat om de eerste winstdaling in vijf jaar.

De winst van Ryanair bedroeg in de periode april-september 1,2 miljard euro, tegen een kleine 1,3 miljard euro een jaar eerder. De omzet steeg met 8 procent naar 4,8 miljard euro. Het personeel van Ryanair staakte de afgelopen periode geregeld en een deel van hen kreeg al een hoger loon als gevolg van die acties. Ryanair heeft nog niet in alle landen cao’s getekend met het personeel.

Het aantal reizigers steeg met 4,5 miljoen tot 76,6 miljoen. De gemiddelde ticketprijs daalde met 3 procent en Ryanair verwacht dat de ticketprijs in de tweede jaarhelft nog eens met 2 procent daalt. Het bedrijf verlaagde begin deze maand al de winstverwachtingen omwille van de stakingen, kerosineprijzen en lager dan verwachte passagiersaantallen. Ryanair rekent op minimaal 1,1 miljard en maximaal 1,2 miljard euro winst.

“Terwijl we in de zomer met succes zijn omgegaan met vijf stakingen van een kwart van onze Ierse piloten, hebben twee recente gecoördineerde stakingen van piloten en cabinepersoneel in vijf Europese landen gewogen op de passagiersaantallen (vluchtannulaties), boekingen en opbrengsten (herboeken getroffen reizigers) en de tarieven voor het derde kwartaal (oktober-december)”, zegt topman Michael O’Leary in het persbericht. Er is sprake van 261 miljoen euro kosten door de stakingen. Vorige week viel een nieuwe stakingsaanzegging in de bus.

Op verdere aandeleninkoop hoeven beleggers nog even niet te rekenen. Ryanair heeft net een aandeleninkoopprogramma ter waarde van 750 miljoen euro afgerond. Vanwege de onzekerheden rond de brexit is het volgens financieel directeur Neil Sorahan slim om “het kruit even droog te houden”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen