Luister naar

Kabinet: Het gaat bij de VN te veel over Israël

Nieuws
Het kabinet is ‘ongelukkig’ met de manier waarop in de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties gesproken wordt over het conflict tussen Israël en de Palestijnen. De aandacht hiervoor is ‘disproportioneel’, aldus minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken).
Sjoerd Mouissie Sjoerd Mouissie
dinsdag 10 juli 2018 om 17:13

Den Haag

Hiermee doelt de bewindsman op de vaste agenda die tijdens vergaderingen van de VN-Mensenrechtenraad gebruikt wordt. Op punt zeven staat altijd een bespreking van ‘Israël en de mensenrechtensituatie in Palestina en andere bezette Arabische gebieden’.

Volgens Blok zou dit echter geen apart agendapunt moeten zijn, en kan de Palestijnse situatie besproken worden in het algemene deel van de vergadering.

Hiermee sluit Nederland zich aan bij de kritiek van de Verenigde Staten op de vaste agenda. De Amerikanen besloten onlangs uit de Mensenrechtenraad te stappen. De raad ziet toe op de naleving van de mensenrechten in 193 landen.

vijandigheid tegen Israël

Volgens de Verenigde Staten heerst er in de raad ‘obsessieve ­vijandigheid tegen Israël’, en is het overlegorgaan van de Verenigde Naties een ‘beerput van chronische vooringenomenheid tegen Israël’. De raad heeft Israël ­vaker veroordeeld dan alle andere lidstaten samen; vorig jaar twintig keer, tegenover zes veroordelingen van onder andere Iran, Myanmar en Syrië.

‘Het kabinet is van mening dat de Mensenrechtenraad een zeer relevant VN-orgaan is waarin belangrijke resultaten zijn geboekt’, schrijft Blok in antwoord op vragen van SGP, PVV en ChristenUnie.

Die partijen wilden weten of Blok de raad ook ziet als ‘vooringenomen kritisch jegens Israël’. De bewindsman wijst op resoluties voor de vrijheid van godsdienst, meningsuiting en voor de gelijke rechten voor vrouwen en homoseksuelen. Maar: ‘Wel vindt het kabinet dat de Mensenrechtenraad niet zonder tekortkomingen is en zou moeten worden versterkt en hervormd.’

Dat slaat niet alleen op de agenda, maar ook op ‘de kwaliteit van het lidmaatschap’ van de raad. De VN-Mensenrechtenraad bestaat uit 47 leden, die steeds wisselen. Sommige van die landen hebben een zeer slechte reputatie op het gebied van mensenrechten, zoals China, Saudi-Arabië en Egypte.

niet buitenspel

Om dat te verbeteren, wil Nederland dat kandidaat-leden motiveren waarom ze lid willen worden van de VN-Mensenrechtenraad. De gedachte is dat de andere leden, die stemmen over hun toelating, daardoor een betere beslissing kunnen nemen. ‘Verder stimuleert Nederland (constructieve) landen om zich te kandideren. Dit om de keuze tussen potentiële leden te vergroten.’

Het kabinet is niet van plan de VS te volgen door uit de Mensenrechtenraad te stappen. Nederland heeft zich juist kandidaat gesteld om van 2020 tot 2022 lid te zijn van de raad, schrijft Blok. ‘Het kabinet wil zichzelf niet buitenspel zetten, maar wil juist in gesprek blijven in de Mensenrechtenraad, ook met de moeilijke landen.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Minister-president Mark Rutte tijdens een persconferentie met president Recep Tayyip Erdogan van Turkije. De ontmoeting staat in het teken van de oorlog in Oekraine.

Rutte naar Ankara om Erdogan over te halen

De reis van demissionair premier Mark Rutte naar Ankara om president Erdogan te paaien is onderdeel van een ‘uitgekiende strategie’ die de weg moet banen naar zijn benoeming als secretaris-generaal van de NAVO.

Gerd Leers: 'Als je in de coalitie een partij hebt die de hele dag bezig is om gelijk te krijgen, is zo’n kabinet geen lang leven beschoren.’

Gerd Leers kent alle foefjes van Wilders: 'Hij zei altijd: 'Je weet toch hoe de politiek werkt?''

Gerd Leers kreeg geregeld de volle laag van Geert Wilders. Hij moest er als migratieminister mee dealen en dat beviel hem slecht. Hij waarschuwt andere formerende partijen alvast: met de PVV-leider gaan zij het nog lastig krijgen.

PVV-Kamervoorzitter Martin Bosma is al jaren een verklaard fan van de koning. 'Hij doet het geweldig.'

De bekering van Helder en de knieval van Bosma: hoe Willem-Alexander met grappen de PVV ontwapende

Het PVV-wetsvoorstel om de koning uit de regering te wippen, ligt werkloos op de plank. De indiener, Lilian Helder, is bekeerd tot het monarchisme van BBB. En Martin Bosma vindt de koning 'een verdomd aardige kerel'.

Partijleider Mirjam Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

Joodse Nederlander bekladde partijbureau van ChristenUnie: 'Gedaan uit woede en onmacht'

Een Joodse Nederlander heeft het partijkantoor van de ChristenUnie in Amersfoort beklad, meldt advocaat Willem Jebbink. Op het pand werden woensdag teksten als ‘steunt genocide’ ontdekt.

ChristenUnie-leider Mirjam Bikker en Justitieminister Dilan Yesilgöz binden al jaren de strijd aan tegen antisemitisme.

Hoe bestrijd je Jodenhaat? Niet alleen vanuit Den Haag, beseffen Kamer en kabinet

De Kamer vraagt het demissionaire kabinet steviger actie te ondernemen tegen oplaaiend antisemitisme. Maar wat kan de politiek méér dan felle afkeuring? Donderdag gaat de Tweede Kamer daarover in debat.

Demissionair minister Hugo de Jonge tijdens het debat over de Wet betaalbare huur.

Plan om huurprijzen in de vrije sector aan banden te leggen is weer een stap dichterbij

Het plan om de huurprijzen in de vrije sector per 1 juli wettelijk aan banden te leggen is weer een stap dichterbij. Een meerderheid van de Tweede Kamer schaart zich achter de nieuwe huurwet.