Luister naar

SGP zit goed in de slappe was; CU heeft veel minder

Nieuws
Ondanks dat er in 2017 Tweede Kamerverkiezingen waren, heeft de SGP het eigen vermogen zien groeien naar 4,7 miljoen euro. De ChristenUnie heeft veel minder reserves en teerde er bovendien op in, en heeft ‘maar’ 700.000 euro in kas.
Gerard Beverdam Gerard Beverdam
maandag 16 juli 2018 om 19:01

Den Haag

Dat valt op in onderzoek dat Het Financieele Dagblad (FD) naar de jaar­rekeningen van politieke partijen heeft gedaan. De ChristenUnie blijkt van de gevestigde partijen over de minste financiële reserves te beschikken, net als de PvdA. De twee partijen hebben elk een vermogen van zo’n 700.000 euro. De PvdA had al relatief weinig reserves, maar dat bedrag maakte in 2017 een duikvlucht. Er moest een verkiezingscampagne worden gefinancierd, en de partij krijgt vanwege de terugval naar negen Kamerzetels minder subsidie.

De rijkste partij is de SP. Die heeft 11,9 miljoen euro in kas. Hun volksvertegenwoordigers moeten een deel van de vergoeding die ze ontvangen, afstaan. Ook de VVD zit er met een vermogen van 7,6 miljoen euro warmpjes bij. Meteen daarna volgen D66 en SGP, die elk 4,7 miljoen euro op de bank hebben staan. CDA en GroenLinks hebben respectievelijk 2,7 en 2,8 miljoen euro in kas.

Penningmeester Fred Ruiten van de ChristenUnie zegt dat de relatief lage financiële reserve van zijn partij ‘niet echt een zorgpunt’ is. Er is volgens hem een ‘continuïteitsreserve’ van 300.000 euro, waaruit bijvoorbeeld tijdelijk personeelskosten kunnen worden betaald als de inkomsten dalen. Daarnaast is er een verkiezingsreserve van 400.000 euro.

bewust beleid

De ChristenUnie houdt er in de begroting rekening mee dat er gemiddeld eens per drie jaar Kamerverkiezingen zijn, vertelt Ruiten. Afgelopen jaar is het eigen vermogen geslonken. ‘Bewust beleid’, zegt de penningmeester. ‘Je geeft voor een verkiezingscampagne geld uit dat je in andere jaren hebt gespaard.’

Dat de SGP zo veel geld in kas heeft, is volgens directeur Johan van Berkum van het SGP-partijbureau nodig om de dienstverlening binnen de partij ‘op niveau’ te houden. Mocht de SGP bijvoorbeeld een Kamerzetel verliezen (ook eerder had de partij twee zetels) dan wil de partij dezelfde personele ondersteuning aan de Kamerleden kunnen bieden als nu. ‘Als wij van drie naar twee zetels gaan, hakt dat er flink in. Daarom houden wij een ‘continuïteitsreserve’ van 3 miljoen euro aan.’ Volgens Van Berkum is een goed gevulde verkiezingskas nodig. ‘Campagnes worden duurder.’

Het CDA heeft nog 2,7 miljoen euro in kas; voor de christendemocraten de laagste financiële reserve in tien jaar, heeft HetFD uitgezocht. De verwachting is echter dat de financiële positie van het CDA zal verbeteren, nu de partij is gegroeid van dertien naar negentien Kamerzetels.

ChristenUnie-penningmeester Ruiten vindt het niet zo nodig dat politieke partijen enorme reserves aanhouden. ‘De SGP kan ook zonder contributie te vragen jaren vooruit. De SP heeft enorme reserves, omdat Kamerleden bijna een kwart van hun vergoeding moeten afdragen.’ Volgens HetFD is van het SP-vermogen zo’n 3 miljoen bestemd voor campagnes; de rest is grotendeels ‘algemene reserve’. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
PVV-Kamervoorzitter Martin Bosma is al jaren een verklaard fan van de koning. 'Hij doet het geweldig.'

De bekering van Helder en de knieval van Bosma: hoe Willem-Alexander met grappen de PVV ontwapende

Het PVV-wetsvoorstel om de koning uit de regering te wippen, ligt werkloos op de plank. De indiener, Lilian Helder, is bekeerd tot het monarchisme van BBB. En Martin Bosma vindt de koning 'een verdomd aardige kerel'.

Partijleider Mirjam Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

Joodse Nederlander bekladde partijbureau van ChristenUnie: 'Gedaan uit woede en onmacht'

Een Joodse Nederlander heeft het partijkantoor van de ChristenUnie in Amersfoort beklad, meldt advocaat Willem Jebbink. Op het pand werden woensdag teksten als ‘steunt genocide’ ontdekt.

ChristenUnie-leider Mirjam Bikker en Justitieminister Dilan Yesilgöz binden al jaren de strijd aan tegen antisemitisme.

Hoe bestrijd je Jodenhaat? Niet alleen vanuit Den Haag, beseffen Kamer en kabinet

De Kamer vraagt het demissionaire kabinet steviger actie te ondernemen tegen oplaaiend antisemitisme. Maar wat kan de politiek méér dan felle afkeuring? Donderdag gaat de Tweede Kamer daarover in debat.

Demissionair minister Hugo de Jonge tijdens het debat over de Wet betaalbare huur.

Plan om huurprijzen in de vrije sector aan banden te leggen is weer een stap dichterbij

Het plan om de huurprijzen in de vrije sector per 1 juli wettelijk aan banden te leggen is weer een stap dichterbij. Een meerderheid van de Tweede Kamer schaart zich achter de nieuwe huurwet.

PVV-leider Geert Wilders dinsdag na afloop van de gesprekken van de vier formerende partijen met de informateurs Dijkgraaf en Van Zwol.

Noodgreep rond asiel ligt op formatietafel, maar haalt die ook iets uit? 'Dit kan niet zomaar'

De formerende partijen praten over het uitroepen van een 'asielcrisis'. Maar de zittende staatssecretaris Eric van der Burg waarschuwt alvast dat dit niet zomaar kan.

NSC-Kamerlid Nicolien Van Vroonhoven benadrukt geen tegenstander te zijn van de Transgenderwet zoals die nu bestaat, maar alleen van de verruiming.

Meerderheid Kamer wil ruimere Transgenderwet in prullenbak, minister weigert voorstel in te trekken

Het wordt niet gemakkelijker om de geslachtsaanduiding te wijzigen bij de burgerlijke stand. Een meerderheid van de Tweede Kamer vroeg dinsdag aan het demissionaire kabinet om een wetsvoorstel hierover in te trekken.