Direct naar artikelinhoud
lunchbreak

Dit is het belangrijkste nieuws van de ochtend

Priester Pieter nam de rol van mol dit jaar voor zijn rekening.Beeld RV

Een Belgische IS-strijder is ter dood veroordeeld in Irak. Priester Pieter, Vlaanderens nieuwste mol, vindt het celibaat onzin. En Radja Nainggolan klinkt zwaar ontgoocheld in zijn afscheidsinterview. Dit is onze lunchbreak. 

In het nieuws

1. Tarik Jadaoun krijgt doodstraf

De Belgische jihadist Tarik Jadaoun is in Irak veroordeeld tot de doodstraf wegens lidmaatschap van de terreurbeweging Islamitische Staat. De jihadist uit Verviers moest zich verantwoorden voor "lidmaatschap van IS" en het uitvoeren van "aanvallen". 

2. Wat heeft deze regering nu echt gerealiseerd?

Het regeerakkoord is de Bijbel van elke regering. Een jaar voor de federale verkiezingen is het hoog tijd om de realisaties van Michel I te vergelijken met de oorspronkelijke geloftes, neergeschreven op 230 pagina's. Uit die analyse blijkt dat de regering, hoewel ze volgens de grootste coalitiepartner haar 'dash' kwijt is, de boeken nog lang niet dicht kan doen. Vandaag: de veiligheidsdepartementen. (+)

3. Ouders Mawda spreken parket tegen

De ouders van Mawda, het Koerdische meisje dat bij een politiecontrole werd doodgeschoten, hebben geen vertrouwen in het onderzoek. Op een persconferentie spraken ze de versie van het parket tegen en eisten een parlementaire onderzoekscommissie. "De agenten wisten dat er kinderen in de auto zaten."

"Neem nu al maatregelen om gelijkaardige achtervolgingen met dramatische afloop in de toekomst te vermijden", schrijft De Morgen-journalist Maarten Rabaey in zijn standpunt. (+)

De 2-jarige Mawda liet het leven tijdens een mensensmokkeltransport.Beeld Guardian

4. Macron komt met reddingsplan van 48 miljard euro

President Macron maakt vandaag zijn plannen bekend om de problemen in de Franse banlieues aan te pakken. "Het is hier compleet verpauperd en alle regeringen hebben het op hun beloop gelaten." (+)

 Aan het koffie-apparaat

1. Het afscheidsinterview van Nainggolan

De populairste Duivel zwaait af. Zodanig ontgoocheld dat hij weer niet naar het WK mag. "Martínez heeft me mijn jongensdroom ontnomen." Ziehier: het afscheidsinterview van Radja 'Il Ninja' Nainggolan (30), volksheld zonder podium. (+)

"Roberto Martinez heeft echt wel ballen. Vorige week nog zijn contract verlengd en deze week gewoon publiekslieveling nummer één gedumpt. Faut le faire", schrijft De Morgen-columnist Hans Vandeweghe. (+)

En wat vinden de andere kenners van de verbanning van Nainggolan? "Ik denk dat er meer achter zit." (+)

2. Priester Pieter vindt het celibaat "onzin"

Mag een priester wel liegen? Die vraag kreeg Pieter uit De mol verschillende keren. Hij vloekte bovendien dat het een lieve lust was. Allemaal niet zo erg volgens de West-Vlaming die in Dag Allemaal ook zijn mening geeft over het celibaat en zegt dat hij geen priester zal blijven.

3. "Ik schaam me niet meer"

Ongezien is het voor de Vlaamse film, de vier prijzen die regisseur Lukas Dhont en co. met Girl na het filmfestival in Cannes op de schouw mogen zetten. Vooral voor ballerina Nora Monsecour (22), inspiratiebron voor de film, een moment om uit de schaduw te treden. (+)