Direct naar artikelinhoud
Arbeidsdeal

Regering buigt zich komende dagen over arbeidsdeal: dit ligt er op tafel

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) en premier Charles Michel (MR).Beeld Photo News

Bedrijven die hun werknemers met brugpensioen sturen, moeten hen een opleiding betalen. Het is een van de maatregelen uit de arbeidsdeal die deze week op de regeringstafel ligt. De echt gevoelige maatregelen zijn voor later.

Ondanks de vele werklozen en inactieven geraken de vele vacatures in ons land maar moeilijk ingevuld. Om daar iets aan te doen, sloot de federale regering afgelopen zomer de zogenaamde ‘arbeidsdeal’. 

Deze week komt een eerste pakket met afgewerkte maatregelen op de regeringstafel. Er staat een technische vergadering tussen de kabinetten gepland, maar echte struikelblokken zijn er niet meer, klinkt het in regeringskringen. Allicht komen de maatregelen daarna snel op de ministerraad.

De meest opvallende maatregel: bedrijven in herstructurering moeten een extra bijdrage leveren wanneer ze mensen op brugpensioen sturen. Als die werknemers een opleiding volgen richting een knelpuntberoep, wordt de werkgever verplicht daarvoor 3.600 euro bij te dragen.

Bij de ontslagronde bij Carrefour afgelopen zomer maakte minister van Werk Kris Peeters (CD&V) gelijkaardige afspraken

Door het extra prijskaartje worden bedrijven in moeilijkheden verder ontmoedigd om brugpensioen toe te passen, is de redenering. Tegelijk worden de kansen verhoogd van de oudere werknemer die een nieuwe job zoekt. Bij de ontslagronde bij Carrefour afgelopen zomer maakte minister van Werk Kris Peeters (CD&V) gelijkaardige afspraken met het bedrijf. Die worden nu algemene regel.

Strengere regels

Ook op andere vlakken wordt de regeling rond brugpensioen verder aangescherpt. De meest ingrijpende maatregel is het optrekken van de minimumleeftijd voor brugpensioen bij herstructurering. Die gaat zoals afgesproken van 56 naar 59 jaar vanaf januari 2019, en naar 60 in 2020.  

Daarnaast zullen alle bruggepensioneerden langer aangespoord worden om een job te vinden. Nu verviel de verplichting om werk te zoeken in veel gevallen op 61 jaar, die grens wordt opgetrokken naar 65.

Naast strengere regels is ook opleiding een speerpunt in de arbeidsdeal

En ook de regels rond werkloosheid worden aangescherpt. Wie ontslagen wordt en zijn opzegtermijn niet hoeft te presteren, moet zich binnen de maand inschrijven bij de VDAB. Ook is er een wettelijk kader uitgewerkt voor de gemeenschapsdienst bij werklozen. Let wel, het zijn de gewesten die de maatregel moeten uitvoeren, maar zij zitten daar op dit ogenblik niet op te wachten. 

Naast strengere regels is ook opleiding een speerpunt in de arbeidsdeal. Zo zal wie een cursus volgt in de richting van een knelpuntberoep, zijn werkloosheidsuitkering niet zien dalen in de tijd. 

Daarbij wordt ook aan langdurig zieken gedacht. Wie na een jaar afwezigheid wordt ontslagen, maar wel nog in staat is om te werken, zal aanspraak kunnen maken op een budget van 1.800 euro voor opleiding en begeleiding naar een andere job. “Investeren in opleiding is te volgen weg”, zegt CD&V-Kamerlid Stefaan Vercamer.

Meest delicate maatregelen

Het werk van de regering is hiermee nog niet klaar. De meest delicate maatregelen voor de arbeidsmarkt worden nog niet besproken deze week. Zo is er nog niets gezegd over de anciënniteitsregels. Die zouden worden  hervormd, waardoor oudere werknemers niet automatisch meer gaan verdienen. Vooral CD&V raakt liever hier niet aan. 

Ook de hervorming van de werkloosheidsuitkeringen is nog niet aan de orde. Peeters beloofde een systeem uit te werken waardoor de vergoeding eerst wat hoger is, om vervolgens sneller te dalen in de tijd. Het studiewerk is nog volop aan de gang, klinkt het. Het doel is die maatregelen tegen het eind van het jaar rond te hebben.

‘Dit is slechts een eerste stap. Het tempo moet omhoog’
Egbert Lachaert, Kamerlid Open Vld

“Dit is slechts een eerste stap”, toont Open Vld-Kamerlid en arbeidsmarktexpert Egbert Lachaert zich afwachtend positief. “Maar het tempo moet omhoog.” 

Wat ligt er op tafel?

• Wie ontslag krijgt en de opzeg niet moet presteren, moet zich sneller inschrijven bij VDAB.

• Minimumleeftijd voor brugpensioen bij herstructurering wordt opgetrokken van 56 naar 59 jaar, later naar 60 jaar.

• Wie bij herstructurering met brugpensioen gestuurd wordt, krijgt een premie van 3.600 euro van de werkgever om een opleiding te volgen.

• Een nieuw wettelijk kader moet gemeenschapsdienst mogelijk maken.

• Wie door langdurige ziekte ontslagen wordt, krijgt tot 1.800 euro premie om een opleiding naar een andere job te volgen.