grondwet

Groenen willen in grondwet extra hefboom voor klimaatbeleid

Premier Alexander De Croo is er nog niet in geslaagd een akkoord te bereiken over de grondwetsartikelen die voor herziening vatbaar zouden worden.© belga

Ecolo en Groen willen dat ook artikel 7bis van de grondwet voor herziening vatbaar wordt verklaard om zo extra hefboom te creëren voor een stevig klimaatbeleid.

Premier Alexander De Croo (Open VLD) is er vanmiddag in zijn regering niet in geslaagd om een akkoord te bereiken over de grondwetsartikelen die voor herziening vatbaar worden verklaard. Alleen die artikelen kunnen na een verkiezing door een tweederdemeerderheid aangepast worden. Een werkgroep van de verschillende kabinetten buigt zich tegen maandag over drie pakketjes aan grondwetsartikelen die de regering zou willen openstellen. De verwachting is dat Vivaldi maandag tijdens een vergadering van de kern de zaak kan afkloppen.

Het eerste pakketje bevat de vijf artikelen die de regering-De Croo in 2021 al op een voorlopige lijst had gezet. Het fameuze artikel 195 zit daarbij, dat als passe-partout wordt beschouwd om via een omweg de hele grondwet aan te passen en dat dus een staatshervorming mogelijk maakt. Verder stonden op dat lijstje twee artikelen die de beroepsprocedure voor de geloofsbrieven –documenten die aantonen dat iemand aan de voorwaarden voldoet om volksvertegenwoordiger te zijn – wijzigen. Daarnaast ook twee artikelen die het mogelijk moeten maken om een mechanisme voor een snellere regeringsvorming in te voeren.

Bij dat lijstje willen de groenen ook artikel 7bis van de grondwet voegen. Daarin staat: “bij de uitoefening van hun respectieve bevoegdheden streven de federale Staat, de gemeenschappen en de gewesten de doelstellingen na van een duurzame ontwikkeling in haar sociale, economische en milieu-gebonden aspecten, rekening houdend met de solidariteit tussen de generaties.” In het regeerakkoord stond al dat het artikel “deze bestuursperiode gemoderniseerd zou worden met aandacht voor de rechtvaardige transitie naar een klimaatneutrale samenleving, de circulaire economie en de stopzetting van verlies van biodiversiteit.” De groenen willen op die manier een extra hefboom creëren om bijvoorbeeld via een klimaatwet een steviger klimaatbeleid te voeren. In het regeerakkoord stond trouwens al dat het artikel opnieuw op het lijstje zou terechtkomen als “een update tijdens deze regeerperiode onmogelijk bleek”.

In het tweede pakketje artikelen zijn de grondrechten opgenomen. Zo vindt Open VLD dat het recht op zelfbeschikking in de grondwet moet. Het derde pakket bevat de grondwetsartikelen die de afschaffing van de Senaat mogelijk moeten maken.

Zodra de regering een akkoord bereikt over de artikelen kan ook in de Kamer en de Senaat het debat starten. De vergadering van de commissie voor Herziening van de Grondwet werd al twee keer afgelast. De gemene deler van de grondwetsartikelen die de regering, Kamer en Senaat voor herziening vatbaar willen verklaren, kunnen in een volgende bestuursperiode met een tweederdemeerderheid aangepast worden.(cv)