Bouwondernemer vliegt vijf jaar in cel voor grootschalige oplichting: “Natuurlijk ga ik in beroep, ik ben onschuldig”

© pdv

De correctionele rechtbank in Oudenaarde heeft bouwondernemer Ludovic Meysman (63) uit Maarkedal veroordeeld tot een effectieve gevangenisstraf van vijf jaar en een beroepsverbod van tien jaar wegens grootschalige oplichting. De man gaat in beroep.

Paul Darragas

Het openbaar ministerie had voor Ludovic Meysman een gevangenisstraf van 4 jaar gevorderd. Met 5 jaar celstraf is de rechtbank dus nog strenger voor de Maarkedalse bouwaannemer. “En dat verrast mij echt wel, maar anderzijds wist ik ook wel dat het gerecht in Oudenaarde een ramp zou zijn”, reageert Meysman, die al meer dan 20 faillissementen, 26 veroordelingen door de politierechtbank en 11 veroordelingen door de correctionele rechtbank, onder andere wegens oplichting, achter zijn naam heeft.

Grote voorschotten

Hij moest zich andermaal verantwoorden wegens oplichting, maar ook wegens valsheid in geschrifte, misbruik van vennootschapsgoederen en verschillende faillissementsinbreuken. Tientallen gedupeerden betaalden soms grote voorschotten voor werken die uiteindelijk niet of slechts gedeeltelijk werden uitgevoerd. De oplichting kwam in december 2013 aan het licht. Ludovic Meysman werd toen door de onderzoeksrechter in Oudenaarde aangehouden. Hij zou 11 maanden in voorhechtenis blijven. Procureur Frederic Vermeersch omschreef Meysman als “een oplichter pur sang die steevast op een schaamteloze manier te werk gaat”.

In 2012 startte hij het bouwbedrijf Easy Built, gespecialiseerd in gevelrenovatie, op. De klanten moesten 50 procent voorschot betalen, maar van de zowat 40 werven werden er slechts 6 afgewerkt. In totaal werd 417.000 euro aan voorschotten ontvangen. “En telkens herhaalde de geschiedenis zich: voorschotten werden verduisterd, de firma liet hij failliet gaan en hij startte vervolgens met een stroman een nieuwe vennootschap op”, aldus de procureur.

“Natuurlijk ga ik in beroep tegen het vonnis van de rechtbank in Oudenaarde, want ik vraag de vrijspraak”, benadrukt Meysman. “Ik weet nu hoe de kaarten geschud zijn en ik ben zeker dat het hof van beroep mijn dossier, dat meer dan 8.000 bladzijden telt, met andere ogen zal bekijken. Van bedrieglijk opzet, fraude en oplichting is absoluut geen sprake. De onderzoeksrechter in Oudenaarde zat in een tunnelvisie en daardoor is het onderzoek alleen maar ten laste gevoerd.”

Strenge winter

“Ik ben geen heilige geweest, bijvoorbeeld tegenover de belastingen. Maar ik heb nooit geld van mensen willen stelen. Er zijn inderdaad gedupeerden en ik bied hen mijn excuses aan. Het is erg dat die mensen hun geld kwijt zijn. Maar dat was het geval door omstandigheden buiten onze wil. Als nieuw bedrijf hadden we zware investeringen gedaan. Een strenge winter maakte dat niet kon gewerkt worden en dat heeft ons genekt.”

Samen met Ludovic Meysman moesten nog vier beklaagden zich verantwoorden. Zijn ex-echtgenote en advocate Vicky M. en zijn medewerker Timothy L. werden elk veroordeeld tot 18 maanden celstraf met uitstel en 10 jaar beroepsverbod. Zijn dochter kreeg een werkstraf van 60 uur. Handlanger Carl B. werd veroordeeld tot 3 maanden celstraf.

Ten laste van Ludovic M. werd een bedrag van 446.000 euro verbeurdverklaard. Dat bedrag wordt aan de gedupeerden toegewezen. Ten slotte vorderde het openbaar ministerie de onmiddellijke aanhouding van Ludovic Meysman, maar de rechtbank ging daar niet op in.