Met het onderzoek peilt de stad naar de noden en behoeften van mensen op vlak van toegankelijkheid.© Stijn Van de Sande

Mechelen houdt eerste toegankelijkheidsonderzoek: “Toegankelijke stad is comfortabel voor iedereen”

Mechelen -

De stad Mechelen gaat in samenwerking met Inter, het Agentschap voor een Toegankelijk Vlaanderen, een behoeftenonderzoek uitvoeren. Zo wil de stad te weten komen op welke manier Mechelen toegankelijker gemaakt kan worden, bijvoorbeeld voor mensen met een beperking.

Stijn Van de Sande

Wie zelf niet beperkt is, merkt het vaak niet op, maar op heel wat manieren kunnen er nog stappen gezet worden op vlak van toegankelijkheid. Daarom houdt de stad Mechelen als eerste een behoeftenonderzoek voor toegankelijkheid. Het onderzoek loopt in samenwerking met Inter, dat zich inzet voor een toegankelijk Vlaanderen in de brede zin van het woord. Iedereen kan de vragenlijst dan ook invullen, ook wie geen beperking heeft.

“In 2017 en 2022 hielden we al ouderenbehoeftenonderzoeken”, zegt bevoegd schepen Rina Rabau Nkandu (Voor Mechelen). “Daar staken we veel van op waardoor we het beleid konden verbeteren. Dat willen we nu ook doen op vlak van toegankelijkheid. We doen al veel, bijvoorbeeld via hellende en bellende vlakken, dementievriendelijke horeca, een sanitair plan en een checklist voor festivals. Maar meten is weten en het kan altijd beter.”

“Een toegankelijke stad is comfortabel voor iedereen”, zegt Tinne Missinne van Inter.© Stijn Van de Sande

“Want iedereen is ooit wel eens beperkt”, aldus de schepen. “Of je nu een beenbreuk hebt of je bent op stap met een buggy, een goede toegankelijkheid is voor iedereen belangrijk. Dat geldt niet alleen voor het fysieke aspect, maar bijvoorbeeld ook op vlak van communicatie. Daarom werd de vragenlijst opgesteld in samenwerking met adviesraad Buitengewoon Meedoen en professor Dominique Verté van de VUB.”

Comfort

“Een toegankelijke stad is comfortabel voor iedereen”, zegt Tinne Missinne van Inter. “Een slecht toegankelijke straat is bijvoorbeeld vreselijk voor mensen met een rollator, maar ook voor wie op hoge hakken naar een feestje wandelt. We hopen dan ook veel te leren uit het onderzoek. Als het pilootproject een succes is, willen we het verder uitrollen in heel Vlaanderen en we hopen dat de resultaten de beleidsmakers zullen inspireren.”

De resultaten worden eind dit jaar verwacht. Deelnemen kan tot eind mei via de website van de stad of door de papieren vragenlijst aan te vragen via 0800 20 800.

www.mechelen.be/toegankelijkheidsonderzoek

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners