Luister naar

Links front tegen btw

Nieuws
Aan de vooravond van het debat over het nieuwe regeerakkoord slaan de oppositiepartijen SP, GroenLinks en PvdA de handen ineen. Ze willen de aangekondigde btw-verhoging van 6 naar 9 procent van tafel. De partijen krijgen steun van een reeks maatschappelijke organisaties, waaronder de FNV.
Remco Meijer redactie vk
donderdag 12 oktober 2017 om 03:00

Den Haag

SP-leider Emile Roemer noemt de btw-verhoging ‘een boete op boodschappen doen’. Volgens GroenLinks-leider Jesse Klaver kiest het nieuwe kabinet ‘niet voor gewone mensen, maar voor de belangen van het grote geld’.

PvdA-leider Lodewijk Asscher vindt het onzinnig om ‘aan de kassa van de supermarkt te betalen voor een presentje aan multinationals en buitenlandse beleggers’.

De verhoging van het lage btw-tarief wordt in de bijlagen bij het regeerakkoord van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie ingeboekt voor 2,6 miljard euro. Daarvan komt 2 miljard ten laste van gezinnen en 600 miljoen voor bedrijven.

Volgens de linkse oppositiepartijen kan dat ingeboekte bedrag gemakkelijk worden teruggehaald door de ook aangekondigde fiscale voordelen voor grote bedrijven ongedaan te maken. Zij doelen dan met name op de voorgenomen verlaging van de vennootschapsbelasting en het schrappen van de dividendbelasting.

Maatschappelijke organisaties die zich bij het initiatief hebben aangesloten zijn vakbond FNV, Patiëntenfederatie Nederland, de Fietsersbond, de stichting Collectieve Propaganda voor het Nederlandse Boek (CPNB), ouderenorganisatie ANBO en de ­Beroeps Organisatie Kunstenaars.

kranten

Het lage btw-tarief geldt onder meer voor dagelijkse boodschappen, geneesmiddelen, de fietsenmaker, boeken, kranten, concertkaartjes en het openbaar vervoer.

Voor SP, GroenLinks en PvdA is deze actie een voorbode voor hoe zij in de toekomst vaker oppositie zullen voeren. Met 37 zetels in de Tweede Kamer zijn zij getalsmatig niet in staat plannen van het nieuwe kabinet tegen te houden. Maar door instellingen en organisaties uit de samenleving bij hun oppositie te betrekken, kunnen zij wel de politieke en maatschappelijke druk opvoeren.

De gang van zaken rond de afschaffing van de Wet Hillen zien zij als een voorbeeld om hoop uit te putten. Mensen die hun huis hebben afgelost, gaan in het regeerakkoord van de nieuwe coalitie weer een eigenwoningforfait betalen. Die maatregel werd in de eerste plannen uitgesmeerd over twintig jaar. Na politieke (50Plus) en maatschappelijke ophef (onder meer Vereniging Eigen Huis) gebeurt de afbouw van de wet nu in dertig jaar.

De Tweede Kamer debatteert vanochtend over het regeerakkoord. Informateur Gerrit Zalm (VVD) zit dan in Vak K, het ministersvak. Na het debat wordt Mark Rutte naar verwachting tot formateur benoemd. Hij kan dan beginnen met het aanzoeken van ­ministers en staatssecretarissen. De Tweede Kamer is volgende week met herfstreces. De bordesscène wordt niet eerder dan 26 oktober verwacht.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Volgens demissionair minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) is het ‘onderwerp van discussie’ of de sollicitatieplicht in de huidige vorm wel werkt.

Kabinet begint groot experiment met werkloosheidsuitkering zonder sollicitatieplicht

Het demissionaire kabinet wil met een grootschalig experiment kijken of de sollicitatieplicht voor het verkrijgen van een werkloosheidsuitkering wel werkt.

De EU beschikt sinds 2007 over snel inzetbare legergroepen, hier te zien tijdens een training in Spanje. Nu wil Brussel de eigen defensie verder versterken.

Buiten is het guur, maar op deze manier blijft Europa overeind in een grimmige wereld

Wordt de Europese Unie vermorzeld tussen China, Amerika en Rusland? Tijd voor indringende vragen. ‘Gaan we in de lege VDL-fabriek in Born weer personenauto’s maken? Of liever pantservoertuigen?’

Dilan Yesilgöz (VVD) en Geert Wilders (PVV) komen aan voor de voortzetting van de formatiegesprekken. De partijen moeten het deze week eens worden over een hoofdlijnenakkoord. Dit akkoord moet er op 15 mei liggen.

Finaleweek met een verlenging: hoe de formerende partijen zich een weg naar een kabinet banen

De finale van de formatie wordt er eentje met een verlenging. PVV, VVD, NSC en BBB hoopten woensdag een punt te kunnen zetten, maar onderhandelen ook de komende dagen nog door.

Directeur Willem Blanken van het Kieskompas: 'De partij heeft een sociale component en gaat over menslievendheid.'

ChristenUnie zou grootste partij moeten zijn, zegt directeur Kieskompas. 'Zijn gematigd en voorzichtig'

Nederlandse kiezers zijn veel gematigder dan de uitslagen van verkiezingen laten zien. Dat zegt directeur Willem Blanken van het Kieskompas. 'Eigenlijk zou de ChristenUnie de grootste partij van Nederland moeten zijn.'

Het lekken van dit conceptstuk komt in een belangrijke week. Volgende week woensdag moeten de informateurs Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf met een verslag komen.

Concept-hoofdlijnenakkoord gefotografeerd, de vier partijen willen streng en omvangrijk migratiepakket

Het strengste toelatingsregime voor asiel en het omvangrijkste pakket voor grip op migratie ooit. Op de eerste dag van de finaleweek wordt - al dan niet bewust - meer duidelijk over de inzet van de formerende partijen.

Boeren protesteren in Brussel tegen het landbouwbeleid van de EU. Agrariërs weten dat veel Europarlementariërs naar hen luisteren.

Wat u moet weten over de Europese verkiezingen: 'We kunnen zelf richting geven aan de EU'

Het Europees Parlement roert zich. Met succes neemt de invloed toe op de koers van de EU. ‘Het is cruciaal dat we er een voet tussen de deur krijgen.’