Luister naar

Waarom vrouwen vaker ziek zijn dan mannen

Nieuws
Vrouwen melden zich op het werk vaker ziek dan mannen, meldde het CBS dinsdag (ND 17 oktober). Hoe komt dat? Een overzicht van de meest waarschijnlijke theorieën.
Manon Stravens redactie vk
woensdag 18 oktober 2017 om 03:00
Waarom vrouwen vaker ziek zijn dan mannen
Waarom vrouwen vaker ziek zijn dan mannen anp / Ilvy Njiokiktjien

Amsterdam

Het CBS bevestigde dinsdag, op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden en TNO, dat Nederlandse vrouwen zich ook in 2016 vaker ziek meldden bij hun baas dan hun mannelijke collega’s. Over het waarom van dat hogere verzuim onder vrouwen doen verschillende ­theorieën de ronde. Welke snijden het meeste hout?

In zijn trendrapport ‘Belemmerd aan het werk’ uit 2012 concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau dat verscheidene factoren het verschil in verzuim tussen mannen en vrouwen verklaren.

Wat opvalt, is dat dit verschil de afgelopen twee decennia is gehalveerd. Begin jaren negentig van de vorige eeuw lag het verzuim onder vrouwelijke werknemers 60 procent hoger dan onder mannen. Anno 2016 was dat verschil gemiddeld nog 30 procent. Hoe het komt dat het verschil kleiner is geworden, is niet duidelijk.

verklaring 1: Vrouwen dragen vaker de dubbele belasting van werk en gezin

Volgens Petra van de Goorbergh, ­directeur van de brancheorganisatie voor duurzame inzetbaarheid, hebben vrouwen in vergelijking met mannen vaker de zorg voor huis en gezin. De balans tussen werk en privé raakt daardoor bij vrouwen sneller verstoord. ‘Ze voelen zich verantwoordelijk en zijn ook nog perfectionistisch, zowel op het werk als thuis. En dat kan soms te veel zijn.’ Maar het SCP-onderzoek uit 2012 nuanceert het effect van de combinatie van zorg en werk op verzuim. Dat zwaardere zorgtaken in de privésfeer leiden tot meer verzuim op het werk, zou door maar een enkele studie worden onderbouwd.

verklaring 2: Vrouwen werken vaker in sectoren met een hoge (ook psychosociale) werkdruk, zoals zorg en onderwijs

Het verzuim onder ambtenaren en onder werknemers in de zorg en het onderwijs ligt gemiddeld hoger dan in andere sectoren, blijkt uit een recent CBS-onderzoek. In deze bedrijfstakken is de werkdruk hoog en werken gemiddeld meer vrouwen dan mannen. Maar ook de functieverdeling in deze sectoren heeft invloed op de verzuimcijfers. Zo worden leidinggevende posities in deze bedrijfstakken vaker door mannen dan door vrouwen vervuld. Vrouwelijke verpleegkundigen werken vaker op afdelingen waar fysiek zwaar werk wordt gedaan, terwijl mannelijke verpleegkundigen vaker aan het hoofd staan van de operatiekamer of de intensive care. Van de Goorbergh: ‘Mensen in leidinggevende posities mogen vaker zelf hun werktijden en verlofperiodes bepalen. Dat leidt over het algemeen tot minder klachten en dus minder verzuim.’ Wel wordt f­ysiek werk steeds vaker ondersteund met hulpmiddelen, nuanceert Van de Goorbergh. ‘Denk aan tilliften, bedden die omhoog en omlaag kunnen en hulp bij het douchen van ­patiënten. Dat klinkt simpel, maar dat zware werk veroorzaakte vroeger wel veel meer klachten.’

Een actief verzuimbeleid maakt ook veel verschil, aldus Van de Goorbergh. Zo kennen de bouwnijverheid en de landbouw, bedrijfstakken waarin veel mannen werken, een ­beter preventie- en verzuimbeleid. ‘In die sectoren gebeurden in het verleden veel ongelukken en was het belang van goede maatregelen groot. Daarvan zie je nu het resultaat.’

verklaring 3: Moeders melden zich vaker dan vaders ziek wanneer hun kind ziek is

Eerder onderzoek van het CBS wees dit uit en Van de Goorbergh herkent dat: ‘Hoe de taken thuis ook verdeeld zijn, vrouwen worden eerder gebeld als een kind ziek is. En vrouwen nemen sneller vrij. Een kind dat vaak ziek is, kan bij werknemers allerlei stressklachten veroorzaken, die weer kunnen leiden tot ziekteverzuim.’

verklaring 4: Vrouwen verzuimen vaker door specifiek vrouwelijke zaken als zwangerschap en overgang

Vooral op latere leeftijd krijgen vrouwen te maken met specifieke gezondheidsklachten, zegt Van de Goorbergh. ‘Overgangsklachten kunnen voor vrouwen heel vervelend zijn, ook omdat die vaak niet meteen worden herkend. De concentratieproblemen en slechte nachtrust waarmee de overgang gepaard kan gaan, kunnen wel leiden tot langere ziekte-uitval.’ De zwangerschapsperiode maakt vrouwen kwetsbaar voor fysieke en psychosociale klachten als de werklast niet tijdig wordt aangepast, zo blijkt uit het onderzoek uit 2012. Het SCP stelt daarin ook dat vrouwen anders reageren op een slechte werksfeer dan mannen, met hoger verzuim tot gevolg.

verklaring 5: Werkgevers en bedrijfsartsen gaan anders om met zieke vrouwen dan met zieke mannen

Volgens het onderzoek uit 2012 blijven vrouwen langer ziek omdat bedrijfsartsen en werkgevers het belang van re-integratie na verzuim lager inschatten voor vrouwen dan voor mannen. Dat herkent Van de Goorbergh absoluut niet. ‘In verzuimbegeleiding worden verschillende aanpakken gehanteerd, toegepast op de specifieke klachten van de persoon, de leeftijd en het werk. Ik zie niet dat vrouwen daarin nadeliger worden benaderd dan mannen.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Bierbrouwer Hans Noorman, aangesloten bij Coöperatie De Graanrepubliek, test of zijn donkere bier op smaak is.

Bij De Graanrepubliek zijn ze met zijn allen boer: 'Elke boer moet een twinkeling in zijn ogen hebben'

Met lokaal geteeld graan, geproduceerd in korte ketens, werken de boeren van De Graanrepubliek in Bad Nieuweschans bewust niet efficiënt. ‘Je bent met zijn allen boer.’

Vertrekkend ceo Peter Wennink krijgt applaus naar zijn toelichting op de jaarcijfers van ASML. Zijn opvolger Christophe Fouquet kijkt hem aan.

Tijd voor het verlaten van de ASML-achtbaan; techgigant neemt afscheid van topduo

ASML beleefde woensdag een historische dag. Het duo Peter Wennink en Martin van den Brink ging met pensioen. De nieuwe topman, de Fransman Christophe Fouquet, moet grote schoenen vullen.

Consumenten doen inkopen op de markt in Rotterdam. Nieuwe Europese regels moeten ervoor zorgen dat producten eerlijk en zonder milieuvervuiling zijn gemaakt.

Shoppen zonder schuldgevoel: alsnog steun voor EU-wet tegen kinderarbeid. 'Er is hard tegen gelobbyd'

Kleeft er kinderarbeid aan mijn kleding? Een nieuwe Europese wet moet ervoor zorgen dat consumenten zich daar minder zorgen over hoeven maken. 'Een enorme mijlpaal', zegt initiatiefnemer en PvdA'er Lara Wolters.

Huiseigenaren kunnen een een verduurzamingslening afsluiten voor bijvoorbeeld het plaatsen van isolatieglas.

Nieuw huis gekocht? Dan moet je die straks verplicht energiezuinig maken, vindt DNB

Huizenkopers moeten worden verplicht tot verduurzaming van hun woning. Dat bepleit toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). De verduurzamingsplicht zou moeten worden ingevoerd als de vergroening van Nederlandse huizen niet snel genoeg gaat.

Bob Goudzwaard.  ‘Er zitten blijkbaar krachten van heling en genezing in de schepping die we mogelijk niet eens hebben aangeboord.'

Christelijke econoom Bob Goudzwaard (1934-2024) was een profeet van een economie van het genoeg

We moeten met minder genoegen nemen. Vandaag is dat geen vreemd geluid meer, maar in zijn tijd was de zaterdag overleden christelijke econoom Bob Goudzwaard een eenling. 'Als minister zou ik niet goed zijn geweest.'

Oprichter van Wijck Rutger Diemel: ‘Er zijn best wat fans die 28 posters aan de muur hebben hangen.’

Wat maakt de zwart-witposters van Wijck toch zo populair? 'Met onze Amsterdam-mok waren we overmoedig'

De gestileerde kaarten van Wijck mogen dan in talloze woonkamers hangen, volgens de bedenkers blijft zo’n poster een persoonlijk ding: ‘Mensen vinden het leuk om hun herinneringen aan een plek vast te leggen.’