Direct naar artikelinhoud
Wetenschap

Oudste wrak ter wereld gevonden in Zwarte Zee

Oudste wrak ter wereld gevonden in Zwarte Zee
Beeld Black Sea Maritime Archeological Project

Britse archeologen hebben op de bodem van de Zwarte Zee een Grieks scheepswrak gevonden. Het wrak dateert van rond de vierde eeuw voor Christus en is daarmee het oudste scheepswrak ter wereld.

Het 23 meter lange schip ligt op zijn kant en is compleet met mast, roeibanken en roeren. Door het lage zuurstofgehalte van de Zwarte Zee blijven houten wrakken er relatief goed bewaard. Ook dit schip is nagenoeg intact gebleven. De binnenkant van het schip is wel met slib bedekt, waardoor onduidelijk is of het lading vervoerde.

Het schip werd op zo’n 75 kilometer van de Bulgaarse kust gevonden en kwam volgens hem waarschijnlijk uit een van de Griekse koloniën die daar in de oudheid waren. Het moet al ruim 2.400 jaar op de bodem hebben gelegen.

“We hebben heel weinig stukjes schip uit die periode en niets soortgelijks uit de Griekse wereld", zegt hoogleraar archeologie John Adams in The Times. Adams leidt het Black Sea Maritime Archeological Project, dat in de Zwarte Zee met een onbemande onderzeeër naar scheepswrakken zoekt.

Volgens de wetenschappers toont dit vooral hoe de oude Grieken er niet voor terugdeinsden om de ruwe zee te trotseren. “Oude zeevaarders ‘knuffelden’ de kust niet, door angstig van haven naar haven te varen, maar zeilden het ruime sop”, aldus Adams. De eerste Europese zeeschepen uit de dertiende en veertiende eeuw, volgden die kustlijnen wel.

Bijzonder is volgens Adams dat het schip er precies zo uitziet als op antieke vazen. “Nu hebben we archeologisch bewijs dat een schip tot in detail laat zien.” Het onderzoeksteam zal zijn bevindingen later deze week presenteren op de Black Sea Maritime Archeological Project-conferentie in Londen.

Dit toont hoe de oude Grieken er niet voor terugdeinsden om de ruwe zee te trotseren: ze gingen niet van haven naar haven, maar kozen het ruime sop