De sponsors en mensen van Natuurpunt en RC Pastel testten de nieuwe picknickbank vrijdag uit.© Leen Van de Sande

Natuurpunt en RC Pastel nemen nieuwe picknickbank in natuurgebied Kauwendaal in gebruik: “Vormt grote meerwaarde”

Mechelen -

Aan het natuurgebied Kauwendaal op de Liersesteenweg in Mechelen werd vrijdag een gloednieuwe picknickbank in gebruik genomen. De bank kwam er via een samenwerking van beheerder Natuurpunt met het psychosociaal Revalidatie Centrum Pastel en enkele sponsors uit de buurt.

Stijn Van de Sande

Psychosociaal Revalidatie Centrum Pastel van Emmaüs is een centrum waar mensen met een gestabiliseerde psychische kwetsbaarheid zich voorbereiden op een terugkeer in de maatschappij. Het revalidatiecentrum is gevestigd op de Liersesteenweg, maar de deelnemers maken ook geregeld wandelingen in natuurgebied Kauwendaal aan de overkant van de straat.

“Een tijdje geleden vroeg RC Pastel of er een picknickbank geplaatst kon worden, zodat de deelnemers er rustig hun boterhammen kunnen opeten”, zegt Kurt Stevens van Natuurpunt. “Dat vonden we meteen een goed idee, maar het kon niet zomaar gerealiseerd worden. Daarom maakten we al een zithoek van boomstammen, in afwachting van voldoende financiële middelen voor een echte bank.”

Het geld werd gevonden bij Cera en vastgoedkantoor Carl Mariën. De sponsors zorgden voor een comfortabele bank die vrijdag feestelijk ingehuldigd werd met een lunch. “We zijn blij dat we de bank konden realiseren voor RC Pastel en de andere bezoekers van Kauwendaal. Als wederdienst kunnen we geregeld op de deelnemers van Pastel rekenen wanneer de handen uit de mouwen gestoken moeten worden in het natuurgebied”, zegt Stevens.

De nieuwe picknickbank werd ingehuldigd met een feestelijke lunch.© Leen Van de Sande

Re-integratie

“Deze bank vormt een grote meerwaarde”, zegt Mathieu Vanderbeek van RC Pastel. “We hebben wel een terrasje aan de Liersesteenweg, maar deze picknickplek is veel aangenamer. We kunnen hier ook in gesprek gaan met onze deelnemers, bijvoorbeeld over hun re-integratie in de maatschappij. Heel wat van hen engageren zich later namelijk nog voor Natuurpunt. We zijn de sponsors en Natuurpunt dan ook heel dankbaar voor dit initiatief.”

“We zaten in het verleden al vaak in de tijdelijke zithoek en zagen zo al heel wat dieren langskomen, zoals een wezel en reeën”, zegt Vanderbeek. “Het is zalig om vlak bij het revalidatiecentrum, maar toch midden in het groen, tot rust te kunnen komen.”

De picknickbank werd vernoemd naar het insectenhotel dat vlakbij staat.© Leen Van de Sande

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners