© JEFFREY GAENS

Supporters STVV betreuren rellen, maar leggen schuld ook bij KRC Genk: “Actie van Trossard was een regelrechte provocatie”

De Limburgse voetbalderby eindigde vrijdagavond in mineur. Supporters van STVV bekogelden na de wedstrijd de bussen van de KRC Genk-fans. “Een laffe daad”, klonk het zaterdag bij Rudy Claessens van supportersvereniging OSV, maar het Truiense supporterverbond KSTVV slaat in een open brief terug. “Wij betreuren de incidenten, maar de actie van Leandro Trossard was een regelrechte provocatie.”

lmas

“Personen die zulk geweld gebruiken, zijn geen supporters, noch van STVV, noch van MVV, noch van Genk”, klinkt het in de open brief van supporterverbond KSTVV. “Dit zijn mensen die niets met het voetbal te maken zouden mogen hebben. Daarom hopen wij ook ten zeerste dat de daders gestraft worden en verbannen worden uit het voetbal.”

Toch leggen de Truiense supporters de schuld ook bij de Genkse fans én bij Leandro Trossard. “Het vuurwerk arsenaal dat Genk bij had tijdens de match afgelopen vrijdag tart echter alle verbeelding. Dit ging over zwaar pyrotechnisch materiaal zoals voetzoekers en vuurpijlen, terwijl er ook kinderen en vrouwen aanwezig zijn in het bezoekersvak. Men zou beter moeten weten bij Genk na de incidenten van 2015 in Brugge toen dergelijke vuurpijlen tussen hun eigen mindervalide supporters terechtkwamen. En de actie van Leandro Trossard, met name de poging om een vlag op de middenstip van Stayen te planten, was een regelrechte provocatie. Supporters krijgen voor veel minder provocerende dingen een boete een stadionverbod opgelegd.”

Lees hier de volledige open brief

Beste supporters,

Graag hadden wij als Supporterverbond KSTVV willen reageren op de feiten die zich tijdens en na de match tegen Genk hebben afgespeeld.

Wij betreuren de incidenten die zich voorgedaan hebben na de match aan de bussen van Genk ten zeerste. Ongeacht de provocaties tijdens en na de match kan men onmogelijk geweld goedkeuren. Personen die zulk geweld gebruiken, zijn geen supporters, noch van STVV, noch van MVV, noch van Genk. Dit zijn mensen die niets met het voetbal te maken zouden mogen hebben. Daarom hopen wij ook ten zeerste dat de daders gestraft worden en verbannen worden uit het voetbal. Wij zullen dan ook alles doen wat in onze macht ligt om de veiligheidsdiensten te helpen met het identificeren van de daders. Bovendien willen wij ons ook in naam van de STVV-familie verontschuldigen bij alle mensen die met geweld te maken gekregen hebben. Voetbal moet een feest zijn voor jong en oud, en daar horen relschoppers en geweld niet in thuis, laat dat absoluut duidelijk zijn.

Een ander punt dat wij betreuren en dat we ook aan de kaak willen stellen zijn alle incidenten voor en na de match. Hier wordt nu geen aandacht aan geschonken terwijl dit volgens ons ook wel nodig is. Iedereen weet dat de derby altijd een beladen match is. Deze passie en overtuiging hoort gewoon bij deze match. Wij begrijpen ook dat de veiligheidsdiensten alles in het werk stellen om pyrotechnische middelen uit het stadion te weren. Dat dit niet altijd kan lukken, is overal in het land zichtbaar waar er geregeld rookpotten worden afgestoken. Het vuurwerk arsenaal dat Genk bij had tijdens de match afgelopen vrijdag tart echter alle verbeelding. Dit ging niet over een paar rookpotten, maar over zwaar pyrotechnisch materiaal zoals levensgevaarlijke voetzoekers en vuurpijlen die afgeschoten konden worden, terwijl er ook kinderen en vrouwen aanwezig zijn in het bezoekersvak. Men zou beter moeten weten bij Genk na de incidenten van 2015 in Brugge toen dergelijke vuurpijlen tussen hun eigen mindervalide supporters terecht kwamen. Het jammere is dat dit niet de eerste keer is dat dergelijke incidenten zich voordoen wanneer Genk naar Stayen komt. Wij stellen ons dus zeer de vraag of de fouillering wel grondig genoeg gebeurd is aan de kant van Genk.

Wij denken te kunnen stellen dat de match zelf propaganda was voor het Belgische voetbal in het algemeen. Zowel qua sfeer als voetbal viel er niets op aan te merken. Het feit dat de fans van Genk langer mogen blijven vieren na een overwinning is dan ook normaal en volledig te begrijpen. Als wij winnen op Genk doen we dit ook en dat hoort er gewoon bij. Wat wel heel jammer is de actie van Leandro Trossard, met name de poging om een een vlag op de middenstip van Stayen te planten (op kunstgras nota bene !). Dit was een regelrechte provocatie tov elke STVV-supporter. Supporters krijgen voor veel minder provocerende dingen een boete en stadionverbod opgelegd. Wij betwijfelen echter ten zeerste of er een pv zal opgesteld worden voor dit feit.

Wat nog erger is, is dat hij de verantwoordelijkheid voor die feiten wil afschuiven op het feit dat een supporter dit gevraagd heeft om te doen. Als je toch dé man wil uithangen, wees dan ook man genoeg om je verantwoordelijkheid te nemen en achteraf te zeggen dat je dit niet had moeten doen en dit verkeerd was. Dat zou hem veel meer sieren in vergelijking met wat hij nu gedaan heeft. Wat dan ook nog eens jammer is, is het feit dat de stewards van Genk niet kordater ingegrepen hebben. Ondanks hun tegenkantingen heeft Trossard toch doorgezet en hen gewoon genegeerd. De stewards van Genk hadden hier harder moeten optreden en hem moeten tegen houden. Eerder werd in Genk onze communicatieverantwoordelijke wel hardhandig aangepakt vóór het vak van STVV terwijl hij het feestend vak aan het filmen was en hij de toestemming had om dit te doen. 2 maten en 2 gewichten lijkt me dan. Had men even kordaat opgetreden tegen Trossard, dan hadden we het hier nu niet over moeten hebben. Wij denken dan ook dat de conclusie is dat geweld absoluut veroordeeld en afgekeurd dient te worden, maar dat men niet enkel moet focussen op de incidenten na de match. Men doet nu alsof er enkel van de kant van STVV baldadigheden zijn geweest, terwijl dit niet het geval is. Het is vooral een zeer jammere dag geweest voor het voetbal in het algemeen.

Wij kunnen alleen maar hopen dat we bij een volgende confrontatie enkel hoeven te praten over het sportieve.

Met sportieve groeten,

Supportersverbond KSTVV

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer