Direct naar artikelinhoud
Diplomatie

Nieuwe VS-ambassadeur in België: veel geld, geen diplomatieke ervaring

Ron Gidwitz, de nieuwe Amerikaanse ambassadeur in ons land.Beeld Fieldmuseum.org

Bijna anderhalf jaar had ons land geen VS-ambassadeur. Daar komt nu verandering in. President Donald Trump nomineert met Ron Gidwitz (73) een zakenman uit Chicago, als dank voor diens fondsenwerving tijdens de verkiezingen. 

De nominatie liet lang op zich wachten omdat Trumps eerste kandidate, Jamie McCourt, vorig jaar in augustus zonder duidelijke opgave van reden plots als ambassadeur naar Parijs werd gestuurd. De zoektocht naar een opvolger voor bleek daarna geen prioriteit.

Met Ron Gidwitz (73) nomineert Trump nu dan toch een vertrouweling, wat er op wijst dat hij belang hecht aan de post. De zakenman wordt bedankt voor zijn fondsenwerving tijdens de presidentiële verkiezingscampagne van 2016. Toen was hij het financiële hoofd van Trumps campagneteam in Illinois. Gidwitz' nominatie moet nog worden goedgekeurd door de Senaat, maar daar worden weinig problemen verwacht. Gidwitz is een goede vriend van Senaatsvoorzitter Mitch McConnell en zamelde veel geld in voor de campagnes van senatoren, dezelfde die zijn nominatie moeten goedkeuren.

Gidwitz is een goede vriend van Senaatsvoorzitter Mitch McConnell en zamelde veel geld in voor de campagnes van senatoren en president Trump

Sinds 1994 schonk Gidwitz meer dan 1,3 miljoen dollar aan Republikeinse kandidaten in Illinois, maar de voorbije jaren investeerde hij vooral op nationaal niveau. Alleen al in 2016 droeg hij meer dan 700.000 dollar bij aan kandidaten uit het Huis van Afgevaardigden en de Senaat, en aan de Trump-campagne. Eerder steunde Gidwitz ook de campagne van voormalig New Yorks burgemeester Rudi Giuliani, de huidige advocaat van president Trump, en Jeb Bush, die een mislukte gooi deed naar de Republikeinse nominatie.

Juridisch gevecht

Gidwitz verdiende zijn sporen in de zakenwereld. Hij is onder meer medeoprichter van en partner in het strategisch consultancybedrijf GCG Partners. Hij leidde eerder het cosmetica- en schoonheidsproductenbedrijf Helene Curtis, tot dat in 1996 verkocht werd aan Unilever. Tien jaar later investeerde hij meer dan 5 miljoen dollar van zijn eigen fortuin in een poging om gouverneur te worden van Illinois, maar hij strandde in de eerste ronde.

Zijn campagne in 2006 werd overschaduwd door een aanslepende juridische strijd van zijn familie met de stad Joliet over het sociale wooncomplex Evergreen Terrace – de enige valse noot op zijn cv. De stad procedeerde aan het begin van deze eeuw tegen de familie Gidwitz omdat het gebouw verpauperd was. De airconditioning werkte er niet en een kind was gestorven nadat het uit een van de gebroken ramen viel. Voor de rechter legde Gidwitz tijdens de procedure toen de schuld bij Democratische politici, die volgens hem renovatiesubsidies blokkeerden. Hij verloor en de stad nam het complex over. Momenteel loopt nog een beroep van Gidwitz tegen zijn toenmalige advocaten over een betwiste rekening van 5,7 miljoen dollar.

Gidwitz leidde eerder het cosmetica- en schoonheidsproductenbedrijf Helene Curtis, tot dat in 1996 verkocht werd aan Unilever

Spoedcursus

Gidwitz' komst naar Brussel is nog niet voor morgen. Omdat hij geen diplomatieke ervaring heeft, moet hij eerst een maand ambassadeursopleiding krijgen bij het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Zijn diplomatieke spoedcursus zal hij broodnodig hebben, nu er grote meningsverschillen zijn tussen vele Europese lidstaten en de VS over de koers van Trump in het Midden-Oosten.

De zwaarste diplomatieke job in Brussel zal weggelegd zijn voor Gordon Sondland, de nieuwe EU-ambassadeur die vorige week werd genomineerd. De steenrijke zakenman schonk 1 miljoen dollar aan de Trump-campagne, maar geldt desondanks als een gematigde bruggenbouwer. Sondland bezit verschillende (luxe)hotels en restaurants, voornamelijk in Portland en Seattle.