© rr

Varkenskadavers aan afgelegen stal: “Ik had die dieren moeten afdekken, maar het kwam er domweg niet van”

Aan een afgelegen stal achter het kerkhof van Balen-Hulsen zijn afgelopen week enkele dode varkens gevonden. De kadavers waren niet afgedekt, dus iedereen kon het lugubere tafereel zien. De politie stelde proces-verbaal op. “Maandag (vandaag, red.) vragen we de bevoegde instanties om controles uit te voeren”, zegt Balens burgemeester Johan Leysen (CD&V).

gunter willekens

De beelden van de varkens, die schijnbaar al langer dood moeten zijn geweest, werden vrijdag door de Belgische Landelijke Inspectiedienst Dierenwelzijn (BLID) op Facebook gepost.

“De foto’s werden ons bezorgd door iemand die er toevallig langskwam”, stelt Dirk Blanchard, woordvoerder van de organisatie die vooral dierenmishandeling aan de kaak stelt. “Hij trof er geen landbouwer aan. Blijkbaar woont er niemand in de buurt van de stallen. In de buurt weet niemand wie de eigenaar van de stallen of de dieren is. Heel erg mysterieus. Daarom hebben we de zaak bekendgemaakt. Zodat er iets aan dat vreselijke uitzicht kan worden gedaan.”

Hoewel de hele goegemeente door de verspreiding via sociale media een dag later op de hoogte was van het tafereel, lagen de dieren er zaterdag nog steeds. “De politie is daarom gevraagd om de nodige vaststellingen te doen”, stelt burgemeester Johan Leysen. “Maandag gaan ook de bevoegde instanties ter plaatse, om het bedrijf te controleren.”

(Lees verder onder de foto)

© rr

De oude stallen behoren sinds een vijfentwintigtal jaar toe aan een man uit Geel. “Ik weet dat ik die dieren had moeten afdekken, maar dat is er domweg niet van gekomen”, zegt de man, die de kadavers op zondag alsnog in een pvc-bak opborg. “Ik heb intussen ook vernomen dat er op sociale media over tekeer wordt gegaan.”

“Die dieren zijn in de stal gestorven. Donderdag heb ik Rendac gebeld, maar de kadavers konden dus nog niet worden opgehaald. Mijn stallen staan in een doodlopende zandweg. Daar moet niemand zijn. Ik had de kadavers bovendien achter de stallen gelegd, zodat niemand ze kon zien. Tenzij iemand er gaat rondwandelen. Dat is blijkbaar gebeurd. Jammer. Ik zal de gevolgen dragen, en de boete betalen. De controleurs mogen komen. Mijn stallen zijn in orde.”

Op de vraag waarom de varkenskadavers vorige week niet werden opgehaald, antwoordde Rendac: “We gaan inhaken”.