© Bierfestival 2018 Mechelen

Zesde Bierfestival op Grote Markt: “Géén Oktoberfest-toestanden, wél kwaliteit en variatie”

Bierfanaten kunnen zaterdag en zondag komen proeven van maar liefst 150 verschillende biersoorten. Het gratis festival houdt vrijdagavond een heuse opwarmer in brouwerij Het Anker en mikt voor het eerst op 10.000 bezoekers. Die kunnen er drie biertjes drinken voor 5 euro.

Leo De Nijn

Initiatiefnemers Kevin Goos (36) en Veronique Solders (33) zijn de uibaters van drankencentrale Quali Drinks. “Het idee is ontstaan bij de klanten. Wij hebben in onze zaak meer dan 1300 verschillende bieren. Waarom dan geen bierfestival in onze stad? We hebben van dat idee de voorbije jaren een festivalklassieker gemaakt”, lacht Kevin.

Het eerste festival kwam er in september 2013 en was een schot in de roos. “We kregen dertig standen bij elkaar en tweeduizend bierproevers op bezoek. Aan ons zesde Bierfestival werken 40 brouwerijen mee. In vergelijking met vorig jaar zullen het voor de helft nieuwe brouwerijen zijn. Belangrijk om ook onze trouwe bezoekers wat nieuws te bezorgen. Ook al zal het wat minder goed weer zijn, we mikken erop om de kaap van 10.000 bezoekers te overschrijden. Dat moet lukken want we hebben voor ieder wat wils op ons festival”, zegt ook Veronique.

Internationale prijzen

© Bierfestival Mechelen

De opwarmer tot het bierfeest op de Grote Markt is vrijdagavond in de brouwerij Het Anker, waar bezoekers terecht kunnen voor de Limited Edition Beer Bar en waar kan geproefd worden van een tiental Speciaalbieren, met de Gouden Carolus Cuvée als de topper, waarmee de brouwerij onlangs nog in de internationale prijzen viel. De organisatoren houden zich aan strakke regels die ze met hun festival nu ook al enkele jaren in stand houden. “We zijn geen Mechels Oktoberfest, maar we willen de Mechelaars en alle geïnteresseerden wat bijbrengen over lekkere biersmaken. En dat gaan ze bij een bezoek aan onze standhouders zeker geweten hebben. Want we maken er ook een festival van voor iedereen. De proevers betalen 3 euro voor een degustatieglas. Daarna kunnen we voor 5 euro liefst drie verschillende biertjes van hun keuze laten schenken. En we hebben een overvloed aan prima brouwerijen”, vertelt Kevin.

Te Breukelen

Onder de veertig brouwerijen ook één brouwerij uit Nederland: Brouwerij Te Breukelen die uitpakt met de Nectar, Honey, Queen Bee, Worker, allemaal bieren waarbij honing en bijen centraal staan. “Eén van de biertjes die er zeker uitspringt is die van brouwerij Het Nest, de ‘Dead Man’s Hand Aquavit Barrel Aged’, een gitzwart bier met gebrande mout en een hoog alcoholpercentage. De gebrande smaken zijn intens aanwezig. Het is een zeer speciaal bier”, geeft Kevin mee. Maar ook de dames worden niet vergeten. “Klopt”, zegt Veronique. “Zij moeten de Kompel Kriek eens proeven. Dit is een friszurig fruitbier op basis van lambiek. Zeer lekker”.

Veel aandacht gaat er op het Bierfestival ook naar de ambachtelijke bierbrouwers. “Dat is een erfgoed dat we in België zeker moeten beschermen”, vinden de Mechelse organisatoren.

Nog één opmerkelijke stand wil Goos extra benadrukken. “Die van brouwerij VBDCK Brewery uit Tielrode. De familiebrouwerij werd na 66 jaar in 1966 gesloten. “Twee jaar geleden besloten de kinderen ze weer tot leven te roepen. DeKerel Dark, Kaishaku en de Saison zijn smaakvolle dorstlessers. Ik ben fier dat ze een van onze standhouders zijn”, besluit Kevin Goos.

21, 22 en 23 september, Zesde Bierfestival, in brouwerij Het Anker (vrijdag) en Grote Markt (zaterdag en zondag).