Tadej Pogacar laat Ganna bibberen in tijdrit, maar moet daarna heel eentonige recuperatiemaaltijd naar binnen spelen: “Echt gourmet”

Een roze trui heeft zo weinig mogelijk tijd te verliezen. Net voor de persconferentie in Desenzano del Garda, nam Tadej Pogacar (25) al enkele happen van zijn recuperatiemaaltijd. Die was vrij eentonig.

Stijn Joris

LEES OOK. Topfavoriet Ganna moet monsterlijke tijdrit rijden in de Giro, maar klopt Pogacar voor eerste zege van het seizoen

Met een plastic vorkje schepte hij al enkele hapjes binnen uit het meeneembakje dat het team voor hem klaar had na de finish. De inhoud ervan is niet meteen om jaloers op te worden. Pure witte rijst, zo’n halve kilo schatten we. De koolhydraten weer aanvullen dus. Pogacar voegde alleen een beetje smaak toe met sweet chili saus. “Heel lekker”, grapte de Sloveen. “Een echte gourmet maaltijd.”

De tijdrit van Pogacar was zijn zoveelste straf nummer van deze Giro. In het eerste deel leek hij nog maar eens op weg om de wetten van de fysica te tarten. De Sloveense roze trui ging in het tien seconden sneller dan Ganna die in deze vlakke tijdrit op papier de bovenhand had door de pure power die hij uit zijn krachtige benen weet te halen. “Het eerste stuk ging wat op en neer”, zei Pogacar. “Daar deed ik mijn voordeel mee. Ik ben er voluit gegaan en heb in het tweede, vlakkere stuk iets gas moeten terugnemen. Net het omgekeerde van Ganna. Hij ging voluit in het laatste deel en won daar de tijdrit.”

© sfj

Bijna 4 minuten voorsprong

Pogacar won dan wel niet, maar diept zijn voorsprong in het klassement verder uit. Thomas wipt naar de tweede plek op 3’41 van de roze trui. Martinez heeft net geen vier minuten achterstand. “Better safe than sorry”, zei Pogacar. “Met iets meer voorsprong kan ik comfortabeler en met meer vertrouwen de bergen intrekken.”

Vooraf gaf hij aan dat hij mogelijk niet het volle pond zou geven om zich wat te sparen voor de loodzware bergrit van zondag. Uiteindelijk ging hij toch tot op het bot. Net voorbij de streep viel van zijn gezicht af te lezen dat hij er helemaal doorheen zat. “Als dat niet het geval was, zou er iets fout zijn. Het was tenslotte een inspanning van 36 minuten en ik had ook al lang opgewarmd. Bovendien zijn we 14 dagen ver in deze Giro, iedereen is moe”, besloot Pogi.

© REUTERS

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wegwielrennen