© Joren De Weerdt

Vandalen brengen enorme schade toe aan stadion Lierse Kempenzonen: “Dit is een gerichte actie tegen onze club”

Vandalen hebben lelijk huis­gehouden in het voetbalstadion van Lierse Kempenzonen. Het secretariaat op de gelijkvloerse verdieping werd kort en klein geslagen en er werden brandblussers leeggespoten. Ook elders in het gebouw werd schade aangebracht. Voorlopig zijn de daders spoorloos.

Theo Derkinderen

Dat het nieuwe Lierse straks onder de naam Lierse Kempenzonen start in de eerste amateurklasse is bij verscheidene mensen in het verkeerde keelgat geschoten. Zondagnamiddag drongen enkele heethoofden het stadion aan het Lisp binnen. Ze hebben er voor ettelijke tienduizenden euro schade aangericht. “De betrokkenen zijn via een brandtrap kunnen binnendringen op de tweede verdieping van het hoofdgebouw. Of ze dan eerst naar boven of naar beneden zijn gelopen, weten we niet. Maar het staat vast dat er zowel op het gelijkvloers als op de derde verdieping een enorme ravage is aangericht”, zucht bestuurslid Stefan Van Lommel.

Vuurtje gestookt

Op het gelijkvloers hebben ze het secretariaat ondersteboven gehaald. “Kasten zijn opengetrokken, spullen werden op de grond gegooid en ook het raam van het secretariaat is stuk. Tickets die hier lagen voor de komende uitwedstrijden zijn allemaal verscheurd. Alsof dat nog niet voldoende was, hebben ze ook verscheidene brandblusapparaten leeggespoten. Met als gevolg dat we niet weten hoe zwaar de computers en de machines voor de abonnementen aan te maken zijn aangetast. Het is duidelijk dat dit een gerichte actie tegen onze club was.” Omdat er zo veel bluspoeder op de grond, de toestellen en de bureaus ligt, zal een gespecialiseerde firma worden ingeschakeld om de sporen van het vandalisme uit te wissen.

Niet alleen het secretariaat moest het ontgelden. De daders trokken ook naar de derde verdieping van het gebouw. “Daar hebben ze onder meer een oude foto met icoon Chris Janssens in brand willen steken. Gelukkig is het vuur gedoofd. Mochten de vlammen het plafond hebben geraakt, dan hadden we hier een heel ander verhaal gehad. Dan was hier een zware brand uitgebroken. Ik mag er echt niet aan denken”, gaat Van Lommel verder.

De vandalen drongen ook het kantoor van de CEO van Lierse Kempenzonen binnen. “Daar hebben ze met een champagnefles een glazen kader stukgeslagen die tegen de muur hing. En ze hebben de fles nadien leeggespoten over het bureau van onze CEO. Elders werd nog een fles whisky tegen een raam gegooid, maar gelukkig heeft het raam het niet begeven. Wel zijn er twee televisieschermen met een hard voorwerp kapot geslagen.”

Het is zo goed als zeker dat de daders zondag in de late namiddag hebben toegeslagen. “Enkele vrijwilligers wilden zondagavond nog wat opruimen in het gebouw en werden met de enorme ravage geconfronteerd. Het poeder van de brandblusapparaten hing zelfs nog in het secretariaat, want het was er volgens onze vrijwilligers nog mistig. Wellicht waren de daders dus nog maar net gevlucht.”

Steunbetuigingen

© Joren De Weerdt

Bij Lierse Kempenzonen zijn ze natuurlijk flink geschrokken van het extreme geweld in hun stadion. “Maar we laten het hoofd niet hangen”, zegt Van Lommel. “Dit vandalisme heeft niets met voetbal te maken en zal ons ook niet klein krijgen. Het is spijtig dat mensen ons op zo’n manier willen treffen. Maar het enige wat voor ons telt, is de start van de voetbalcompetitie en zo snel mogelijk weer profvoetbal naar het Lisp te halen. Daar werken we volop naar toe. Het doet ons overigens enorm veel deugd dat heel wat supporters via de sociale media steunbetuigingen hebben overgemaakt.”

Bij de voetbalclub hebben ze geen idee wie achter de actie zit. “De politie is met een onderzoek gestart. Hopelijk komt er snel een doorbraak.” Die politie bevestigde gisterenavond dat het onderzoek lopende is, maar dat er nog geen verdachten zijn opgepakt. Het technisch labo heeft wel een uitgebreid sporenonderzoek gedaan.

Lyra-Lierse?

Sinds de start van Lierse Kempenzonen en die van Lyra-Lierse is er heel wat rivaliteit tussen de supportersgroepen. Een tiental dagen geleden nog werden een ex-bestuurslid van Lierse en een keeperstrainer – die vreemd genoeg aan Lyra verbonden is – aangevallen in een café in de Eikelstraat. Volgens de slachtoffers waren supporters van Lyra-Lierse verantwoordelijk voor het geweld. Of het vandalisme op het Lisp ook moet toegeschreven worden aan misnoegde supporters, blijft voorlopig onduidelijk en wordt nog verder onderzocht.

Bij Lierse Kempenzonen gaan ze vandaag en morgen wel keihard werken om de sporen van het vandalisme uit te wissen. “Woensdag (morgen, red.) opent het secretariaat opnieuw voor de verkoop van abonnementen.”

MEER OVER Lierse K.