Direct naar artikelinhoud
Frankrijk

Macron doet toegevingen aan ‘gele hesjes’: minimumlonen gaan omhoog

Frans president Emmanuel Macron.Beeld EPA

Frans president Emmanuel Macron heeft in een toespraak op tv gehoor gegeven aan het aanhoudende protest van de ‘gele hesjes’ in zijn land. Zonder gêne stak hij meteen van wal door het geweld streng te veroordelen. Toch komt hij zijn volk tegemoet met enkele beloftes.

“Het is tijd dat de rust terugkeert”, aldus Macron, die de afgelopen weken geconfronteerd werd met het protest van duizenden ‘gele hesjes’. Wat startte als een reactie op de hoge brandstofprijzen, eindigde met veel geweld en boegeroep richting het staatshoofd. Geen wonder dat zijn speech vol spanning werd aanschouwd.

Minimumloon

Wie werkt voor een minimumloon krijgt vanaf januari 100 euro extra per maand. “We willen een Frankrijk waar we allen waardig kunnen leven van het werk dat we verzetten”, aldus Macron. “Bovendien vraag ik aan alle werkgevers om hun werknemers de eindejaarsuitkering uit te betalen.” 

En overuren zullen vanaf 2019 ook zonder belastingheffingen uitbetaald worden. Het nieuwe jaar ziet er dus al een pak rooskleuriger uit voor de Franse werknemer.

Gepensioneerden

Ook met de gepensioneerden wordt rekening gehouden. Zo moeten gepensioneerden met een pensioen van minder dan 2.000 euro voortaan geen gegeneraliseerde sociale bijdrage (CSG) meer betalen.

“Een ongekend debat op nationaal niveau moet alles in goede banen leiden. En u zal daar deel van uitmaken”, sprak Macron het Franse volk toe. “Ik neem mijn verantwoordelijkheid op. Dit is een historisch moment voor het land en jullie zijn mijn enige zorg. Vive la république, vive la France!”