© Jan Van der Perre

INTERVIEW. Marc Van Peel: “Ik ga me nu als nederige militant dubbel plooien voor de partij”

Antwerps havenschepen Marc Van Peel zet een punt achter zijn politieke loopbaan. Hij komt niet meer op met de verkiezingen. “Als je de 70 nadert, begint een mens al eens na te denken over zijn loopbaan”, zegt Van Peel.

Sacha Van Wiele

Na Philippe Heylen laat ook schepen Van Peel de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen aan zich voorbijgaan. Hij was 18 jaar schepen, waarvan 12 jaar verantwoordelijke voor de haven. Van Peel onderstreept dat ze zijn arm echt niet hebben moeten omwringen om niet meer op te komen.

© Jan Van der Perre

“Toen we beslisten om met Kris Peeters als lijsttrekker naar de verkiezingen te gaan, heb ik al duidelijk gezegd dat ik niet meer mee zou doen”, zegt Van Peel. “Dat was enkele maanden geleden. Ik wil in schoonheid eindigen. Ik zag te veel collega’s die een legislatuur te veel deden. Veel mensen hebben mij gevraagd om toch nog mee te doen. De kans was groot dat ik opnieuw verkozen zou worden. Het zal dan bij mij opnieuw beginnen kriebelen om een mandaat op te nemen. Toch wil ik mij niet voor deze verlokking plaatsen. Ik ben graag schepen en blijf dit tot het einde van de legislatuur. Een legislatuur is zes jaar. Dat is lang. U in het midden van een legislatuur dan laten vervangen? Dat is nooit goed.” Dat Van Peel stopt, overschaduwde de voorstelling van enkele jonge kandidaten op de Antwerpse CD&V-lijst.

De Antwerpse CD&V verliest nu wel één van zijn belangrijkste kopstukken en stemmentrekkers.

Van Peel: Dat wil ik wel even nuanceren. Ik was nooit de grote CD&V-coryfee als het om stemmen gaat. Dat waren vooral mijn partijgenoten in de rand rond Antwerpen. Geen enkele wou echter opkomen in de stad omdat ze wisten dat dit niet evident was. Daarom is de stap van Kris Peeters zo bewonderenswaardig. Dat veel jongeren zich nu engageren op onze lijst toont aan dat hij een geloofwaardige lijsttrekker is. Dat het zonder mij niet zou lukken, geloof ik niet. De komst van Kris Peeters is echt wel een belangrijke ‘move’.

Ik ga nu al mijn overtuigingskracht gebruiken om mijn kiezers aan te zetten om voor CD&V te stemmen. Zij gaan dit ook doen, want mijn kiezers zijn echte CD&V’ers. Ik ga mij nu als nederige militant dubbel plooien en zorgen dat de nieuwe havenschepen opnieuw een CD&V’er is. De partij kan steeds beroep doen op mijn onderhandelingservaring. Mijn jongere collega’s ga ik steunen, want het is voor jongeren nu moeilijker om aan politiek te doen. In mijn tijd was het pad in de politiek meer geëffend dan nu. Neen, ik ga mij echt niet in de zetel zetten en de verkiezingscampagne voor mijn televisie volgen.

Wat deed u in uw ruime politieke loopbaan het liefst?

Mijn laatste mandaat als havenschepen. Ik werd dit in 2007. Ik moest veel nieuwe mensen leren kennen en dit binnen een internationale context. Het heeft mij veel arbeidsvreugde gegeven.

U was schepen onder burgemeester Leona Detiège (sp.a), Patrick Janssens (sp.a) en nu Bart De Wever (N-VA). Met wie werkte u het liefst?

(lacht) Het is zeer onverstandig om op zo’n vraag een antwoord te geven. Ik was vooral blij dat zowel Janssens als De Wever het belang van de haven inzagen voor Antwerpen. Daardoor konden we heel wat realiseren.

© Jan Van der Perre

CD&V krijgt wel de kritiek van onzichtbaar te zijn in de coalitie van De Wever.

Mag ik toch even op onze realisaties wijzen, zoals het Museum aan de Stroom (MAS), het Red Star Line museum en het Havenhuis. Dat zijn nog maar de meest tastbare realisaties. Het verwijt dat wij aan de leiband lopen van N-VA klopt niet. We wegen echt wel op dit bestuur. In Gent zit de CD&V al dertig jaar in de oppositie. Is dat dan beter? En ja, rond het sociaal beleid hebben wij een andere visie dan N-VA, maar zij zijn nu eenmaal de grootste partij en bepalen dus het beleid.

Welke coalitie draagt uw voorkeur weg?

(ontwijkend) Dat is aan de kandidaten van CD&V om daarover te beslissen.

Wat gaat u doen als gepensioneerd politicus?

Ik weet het echt niet. Mensen waarschuwen mij voor het zwarte gat. Als dat zo is, dan weet ik ineens waar de recent overleden wetenschapper Stephen Hawking het over had. Ik laat het op mij afkomen. Ik ben in 1971 beginnen te werken. In heel die periode nam ik nog nooit een sabbatjaar. Wat ik zeker ga blijven doen, is fietsen.

Wat gaat u als gepensioneerd schepen met de nodige trots tonen aan uw acht kleinkinderen?

Het Museum aan de Stroom. Dit is een realisatie van de voormalige schepenen Antonis en Heylen, maar zonder mijn lobbywerk in Brussel was het er niet gekomen. Er zijn ook het nieuw Havenhuis en de Kieldrechtsluis. Die laatste is misschien minder zichtbaar, maar was wel van levensbelang voor de haven. Ik heb daar lang voor gevochten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER