Direct naar artikelinhoud

Het is zo heerlijk verwarrend, deze voetbaltijd

Het is zo heerlijk verwarrend, deze voetbaltijd

Cristiano Ronaldo zette zijn vijf Gouden Ballen pontificaal op een tafel op het veld, voor Real Madrid - Sevilla. In zijn witte tenue leek hij op een sterrenkok die alle pitjes op het fornuis vulde met pannetjes heerlijks. Vijf Gouden Ballen. Vijf jaar de beste voetballer. Even vaak als Lionel Messi. Missie geslaagd, althans bijna. Nog eentje, voor het mooie.

Ronaldo vindt zichzelf sowieso beter dan Messi. Messi zal nooit zo'n boude stelling poneren. Die heeft geen woorden nodig voor de waarheid.

Het is zo heerlijk verwarrend allemaal, deze voetbaltijd. Ronaldo even goed als Messi, qua Ballen dan. Ronaldo, de geperfectioneerde afmaker, die de bal soms één keer in de tien minuten beroert en dat vaak geweldig doet. Messi, de magiër uit de bovencategorie van Cruijff en Maradona, die verbeelding tot realiteit maakt.

Zou je ze anonimiseren, dan zou je betoverd raken door Messi en applaudisseren voor Ronaldo. Toch hebben ze evenveel Gouden Ballen. Hoe dat kan? Omdat het verwarrende tijden zijn in het voetbal. Peter Bosz werd zondag ontslagen als trainer van Borussia Dortmund, als protagonist van de oude Nederlandse stijl. Aanvallen tot de voetbaldood erop volgt. De Hollandse school, als die nog bestaat, is ontmanteld. Alle Nederlandse trainers in de topcompetities zijn ontslagen, alle Nederlandse clubs zijn verdreven uit Europa, het WK voltrekt zich zonder Oranje.

De oppertrainer van de polder in last, Louis van Gaal, was zondag te gast bij het praatprogramma De Tafel van Kees. Ja, het was naïef, dat spel van Bosz. Zelfmoordtactiek, vond ook Van Gaal. Hij was sympathiek, Louis, rustig, slim, fanatiek, scherp en met de tijd meegegaan. Het was heerlijke tv, terwijl de sneeuw dwarrelde en de KNVB vergat wedstrijden af te gelasten.

Cristiano Ronaldo en zijn vijf Gouden Ballen.Beeld afp

Jammer dat Van Gaal sommige vragen niet kreeg voorgelegd. Over het door hem genoemde Masterplan bijvoorbeeld, dat hij in 2001 lanceerde als technisch directeur bij de KNVB in zijn eerste periode als bondscoach. Hij combineerde de functies destijds. Het plan behelsde de algehele opwaardering van de jeugdopleiding. Meer regionale coaches, certificeringen voor voetbalscholen. Alleen: bijna alle succesvolle spelers van het laatste decennium debuteerden al voor of rond de lancering van dat plan. Dus of dat plan was niet goed, of de uitvoering is slecht geweest.

Van Gaal schetste de uitweg uit het donkere bos. Hij adviseerde de KNVB een jonge technisch directeur aan te nemen, met verstand van nieuwe technologieën en opleiden. Verder stemde Van Gaal door de jaren heen zijn tactiek steeds meer af op het beschikbare spelersmateriaal, al ging dat ten koste van het kijkgenot. Bosz verzuimde zo te handelen. En Blind ook, als voormalig bondscoach.

Kijkgenot is niet zaligmakend. Het gaat om resultaat. De Gouden Bal is blijkbaar niet per se voor de beste voetballer, maar voor de opvallendste speler van een winnend elftal. Het is alleen vreemd als mensen over een paar decennia op Wikipedia achter de namen Messi en Ronaldo evenveel Gouden Ballen zien staan, alsof ze even goed waren. Dat is geschiedvervalsing.

Reageren? w.vissers@volkskrant.nl