De vinvis was nog een erg jong dier, woog 214 kilogram en was 3,16 meter lang
Jeffrey Roos

Autopsie bij UGent wijst uit dat dwergvinvis van Oostende gestorven is van honger en onderkoeling

De dwergvinvis die gisteren is aangespoeld in Oostende, is gestorven aan ondervoeding en onderkoeling. De faculteit diergeneeskunde van de universiteit van Gent heeft dat vastgesteld bij de autopsie. Het is zeker dat het dier zijn moeder is kwijtgeraakt en omkwam van ontbering. 

"De autopsie maakt duidelijk dat de vinvis gestorven is aan een combinatie van ondervoeding en onderkoeling", zegt Jan Haelters van het Koninklijk Belgische Instituut voor Natuurwetenschappen. De autopsie gebeurde bij de faculteit diergeneeskunde van de UGent.

De doodsoorzaak valt af te leiden uit de dikte van de blubberlaag. "Het dier was erg mager. De blubberlaag was amper 7 millimeter dik. Die laag dient voor voedselreserve, maar is ook een bescherming tegen het koude zeewater." In de maag zat ook een klein stukje plastic, maar dat kan niet de doodsoorzaak zijn.

Een dwergvinvis kan 9 meter worden, deze was maar 3,16 meter

"Het was een erg jong dier, hoogstens enkele weken of maanden oud. Het was nog een zogend dier en is ongetwijfeld gescheiden geraakt van de moeder." Hoe dat komt, weten de onderzoekers niet. "Het is pure speculatie, maar de moeder kan dood zijn."

De vinvis was 'maar' 3,16 meter lang en woog 'amper' 214 kilogram. Een dwergvinvis kan wel 9 meter lang worden als hij volwassen is. "Het is de kleinste baleinwalvissoort die we op ons strand hadden de voorbije tientallen jaren", zegt Jan Haelters.

Het is een verademing om eens zo'n verse walvis te kunnen openen, in de plaats van een bruinvis of zeehond in staat van ontbinding

Jan Haelters van het Koninklijk Instituut voor Natuurwetenschappen

Voor de dierenartsen aan de UGent is het telkens een belevenis als er zo'n dier wordt binnengebracht. "Blij is een te groot woord, want je bent niet blij met de dood van zo'n dier. Wel enthousiast, het is een verademing om eens zo'n verse walvis te kunnen openen in de plaats van een bruinvis of een zeehond die in staat van ontbinding is." 

Het is uitzonderlijk dat een dwergvinvis strandt. "Er zijn er wel enkele voorbijgedreven op zee, die in staat van ontbinding waren. We hadden het geluk dat dit een verse vinvis was, de autopsie is dan ook door veel dierenartsen en assistenten gevolgd."

Meest gelezen