LIVE. Volg al het nieuws over de oorlog in Gaza hier

De oorlog tussen Israël en Hamas in de Gazastrook blijft duren, terwijl de spanningen ook hoog oplopen in de rest van het Midden-Oosten. Volg alle ontwikkelingen hier live.

lto jvh gjs mts tg

Hamas meldt nog eens 18 doden bij nieuwe aanvallen in Rafah

In Rafah, in het zuiden van de Gazastrook, zijn in de nacht van maandag op dinsdag achttien doden gevallen bij nieuwe Israëlische aanvallen. Dat meldt de door Hamas gecontroleerde gezondheidsautoriteit dinsdag.

Israëlische tanks zijn volgens persbureau Reuters verder doorgedrongen in westelijke wijken van Rafah. Bovendien was het volgens de lokale bewoners een van de zwaarste nachten van bombardementen sinds het begin van de oorlog in de Gazastrook.

Het Israëlische leger kondigde dinsdag aan dat er nog steeds troepen in het gebied zijn ingezet en dat er de voorbije nacht "precisieoperaties" zijn uitgevoerd in het grensgebied met Egypte. De troepen proberen naar eigen zeggen wel te voorkomen dat onschuldige omstanders gewond raken. "De troepen vechten gevechten uit met terroristen en identificeren tunnelingangen, wapens en andere terroristische infrastructuur in het gebied", klinkt het. 

Hamas meldde eerder dat er zondagavond minstens 45 mensen om het leven kwamen bij een Israëlische luchtaanval in Rafah. Het dodelijke incident leidde tot internationale afschuw en verontwaardiging. Eind vorige week riep het Internationaal Gerechtshof (ICJ) Israël nog op om te stoppen met de militaire operatie in Rafah vanwege de humanitaire situatie.
AFP

Ook Ierland erkent officieel de staat Palestina

Ook Ierland heeft dinsdag de staat Palestina erkend, net als Spanje en Noorwegen. Premier Simon Harris zei dat het erom ging om "de hoop levend te houden".

In een persbericht dat gepubliceerd werd na een ministerraad waarop de beslissing geformaliseerd werd, richtte Harris zich ook tot zijn Israëlische ambtgenoot Benjamin Netanyahu. "Luister naar de wereld en stop de humanitaire catastrofe in Gaza." 

Opnieuw schip beschadigd door raketvuur voor kust van Jemen

Voor de kust van Jemen is opnieuw een schip beschadigd door raketvuur, aldus het Britse maritieme veiligheidsbedrijf Ambrey. In de regio voeren Houthi-rebellen hun aanvallen op handelsschepen verder op.

Het schip werd "aangevallen door drie raketten op ongeveer 54 zeemijl te zuidwesten van Hodeida" en gaf een noodsignaal af "om aan te geven dat het ruim beschadigd was en dat het vol water liep", aldus Ambrey. 

De aanval is vooralsnog niet opgeëist, maar mogelijk zijn opnieuw de Houthi's verantwoordeljik. Sinds november voeren de door Iran gesteunde rebellen aanvallen uit op schepen in de Rode Zee die volgens hen banden hebben met Israël. Zo willen ze hun solidariteit betuigen aan de Palestijnen in de Gazastrook.

De Verenigde Staten, een nauwe bondgenoot van Israël, richtten in december een multinationale troepenmacht op om de scheepvaart in het strategische handelsgebied te beschermen. In januari lanceerden ze aanvallen tegen rebellen in Jemen, met hulp van het Verenigd Koninkrijk. Maar deze aanvallen hebben de Houthi's niet afgeschrikt. Ze controleren intussen grote delen van het grondgebied en zeggen nu ook Amerikaanse en Britse schepen aan te vallen.
 

Noorwegen spreekt van "mijlpaal" na erkenning Palestina en bekritiseert Israël

Noorwegen, een van de drie Europese landen die de staat Palestina sinds dinsdag formeel erkent, spreekt van "een belangrijke dag". Tegelijkertijd betreurt het land een gebrek aan "constructieve betrokkenheid" van Israël.

"Noorwegen is al meer dan 30 jaar een van de meest fervente voorstanders van een Palestijnse staat", zei de Noorse minister van Buitenlandse Zaken Espen Barth Eide. "De dag dat Noorwegen Palestina officieel erkent als staat is een belangrijke dag in de relatie tussen Noorwegen en Palestina," voegde hij eraan toe in een verklaring. Als onderdeel van een initiatief dat werd gecoördineerd met Spanje en Ierland, kondigde het Scandinavische land afgelopen woensdag aan dat het vanaf dinsdag de staat Palestina zou erkennen.

Dit besluit zorgde voor woede in Israël, dat het zag als "een beloning" voor de Palestijnse islamistische beweging Hamas midden in de oorlog in de Gazastrook. De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Israël Katz, kondigde onmiddellijk aan dat de Israëlische ambassadeurs in de drie landen voor overleg zouden worden teruggeroepen en hij ontbood hun ambassadeurs in Israël.

Ondanks deze kritiek overhandigde Barth Eide zondag in Brussel een verbale nota aan de nieuwe Palestijnse premier, Mohammed Mustafa, waarin de inwerkingtreding van het besluit werd geformaliseerd. "Het is betreurenswaardig dat de Israëlische regering geen teken van constructieve betrokkenheid toont", zei hij dinsdag. Hij riep de internationale gemeenschap op om haar inspanningen voor een tweestatenoplossing te verdubbelen. "Ik vertrouw erop dat de Palestijnse regering het moeilijke werk van hervormingen zal voortzetten en de basis zal leggen voor bestuur op zowel de Westelijke Jordaanoever als in Gaza na een staakt-het-vuren", zei hij.
 

Spanje heeft officieel Palestijnse staat erkend

De Spaanse regering heeft dinsdag, op een ministerraad, een besluit goedgekeurd dat officieel de staat Palestina erkent. Dat maakte de woordvoerder van de regering van premier Pedro Sánchez bekend.
In een korte officiële verklaring dinsdagvoormiddag had de Spaanse premier gezegd dat een erkenning, die gecoördineerd werd met Ierland en Noorwegen, "een noodzaak" was om "tot vrede te komen" tot Israëli's en Palestijnen. 

Israëlische tanks bereiken het stadscentrum van Rafah

Verschillende Israëlische tanks hebben het stadscentrum van Rafah bereikt. De tanks werden gezien in de buurt van de al Awda moskee, een centraal punt in Rafah, dat vertelden getuigen aan Reuters. Het Israëlische leger gaf niet direct commentaar en zei dat het later in een verklaring informatie zou geven over de operatie in Rafah.

Meer dan 36.000 Palestijnen zijn gedood tijdens het Israëlische offensief, zegt het ministerie van Volksgezondheid van Gaza. Israël lanceerde de operatie nadat militanten onder leiding van Hamas op 7 oktober Zuid-Israëlische gemeenschappen aanvielen, waarbij volgens Israëlische berekeningen ongeveer 1.200 mensen omkwamen en meer dan 250 gijzelaars werden gevangen genomen. Israël zegt Hamas-strijders te willen uitroeien die zich in Rafah verschansen en gijzelaars te willen redden die volgens Israël in het gebied worden vastgehouden.

Traag rijdend voertuigkonvooi protesteert tegen regering in Israël

In Israël is het dinsdag tot nieuwe protesten gekomen tegen de regering van premier Benjamin Netanyahu, een coalitie van (religieus) rechts en extreemrechts. De organisatoren zeggen dat er in de voormiddag verschillende voertuigkonvooien vertrokken. Uit protest reden ze op autosnelwegen aan de laagst toegelaten snelheid, 55 kilometer per uur.

Onder het motto 'De campagne voor de teruggave van het mandaat aan het volk' eisen de deelnemers nieuwe verkiezingen. Activiste Shikma Bressler zei bij het begin van de protestactie dat het publiek het vertrouwen in de politieke leiders is verloren, vooral sinds het bloedbad van de extremistische organisatie Hamas in Israël op 7 oktober. 

Bressler was een van de boegbeelden van het protest tegen de justitiehervormingen van vorig jaar. Ze is ook prominent betrokken bij de nieuwe demonstraties tegen de regering-Netanyahu. Bressler zei dat het vertrouwen in de politieke leiders zoek is, omdat ze weigeren om verantwoordelijkheid op te nemen. De regering mag niet de kans krijgen "om de burger in het verderf te storten". 

"Het in de steek laten van gijzelaars in Gaza, samen met de mislukte oorlogvoering en de diplomatieke neergang van Israël" zijn volgens de organisatie genoeg reden voor nieuwe verkiezingen. Burgers moeten nu opstaan om het land te redden, klinkt het. 

Aanhangers van de regering-Netanyahu zeggen dat die op democratische wijze tot stand kwam. Benny Gantz, minister in het Israëlische oorlogskabinet, dreigde ermee om uit de regering te stappen als die op 8 juni nog plan op tafel heeft liggen voor de Gazastrook na de oorlog. Na 7 oktober was zijn partij, de Partij van Nationale Eenheid, toegetreden tot de regering om het signaal van eenheid te geven.
 

Israël beschuldigt Spanje van oproepen tot genocide

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Israël Katz, heeft de Spaanse premier Pedro Sanchez ervan beschuldigd medeplichtig te zijn aan het oproepen tot genocide op de Joden. De Spaanse regering maakt zich op om dinsdag formeel de staat Palestina te erkennen. "U bent medeplichtig aan oproepen tot genocide op het Joodse volk", schreef Katz op het sociale netwerk X.

Gevel van MR-hoofdzetel beklad door pro-Palestijnse activisten

De voorgevel van het MR-hoofdkwartier in Brussel is in de nacht van maandag op dinsdag met bloedrode verf beklad door pro-Palestijnse activisten. De activisten vinden dat de Franstalige liberalen te veel de kant van Israël kiezen.

Op de glazen gevel van het MR-gebouw in de Gulden Vlieslaan zijn niet alleen rode vlekken aangebracht, maar ook de woorden "votez pour le massacre à Gaza" ("stem voor het bloedbad in Gaza"). 

"De MR blokkeert elke mogelijkheid om Israël te sanctioneren voor de voortdurende genocide in Gaza. Meer in het algemeen werkt de MR samen met Israël, een land dat al sinds 1948 verantwoordelijk is voor etnische zuiveringen", zo stellen de activisten in een persbericht. 
Op sociale media veroordeelt partijvoorzitter Georges-Louis Bouchez de actie. Hij vindt dat "links" het conflict in het Midden-Oosten "instrumentaliseert".

"Op een moment dat België wereldwijd geprezen wordt voor zijn standpunt in dit conflict dankzij de houding van Hadja Lahbib, manipuleert links de publieke opinie en wakkert het de haat aan. Die haat leidt tot deze weerzinwekkende en schandelijke daden", aldus Bouchez.
 

Miljoen mensen vluchtten al uit Rafah

Palestijnen ontvluchten Rafah met hun bezittingen na Israëlische aanvallen in de stad in het zuiden van de Gazastrook. De VN-Veiligheidsraad zou op 28 mei een spoedvergadering houden over de Israëlische aanval waarbij tientallen doden vielen in een vluchtelingenkamp in Rafah.  Volgens de UNWRA zouden de afgelopen drie weken al een miljoen mensen vertrokken zijn uit de Gazaanse stad door de Israëlische inval.

Frankrijk heeft Israël opgeroepen om de operatie onmiddellijk te staken, terwijl Egypte heeft gewaarschuwd dat de operatie een bedreiging kan vormen voor het decennia oude vredesverdrag tussen de twee landen.                  

Erkenning van Palestijnse staat is "noodzaak", zegt Spaanse premier

De erkenning van de staat Palestina is "een noodzaak" om "tot vrede te komen" tussen Israëli's en Palestijnen. Bovendien is het een kwestie van "historische rechtvaardigheid". Dat zegt de Spaanse premier Pedro Sánchez.

In een korte verklaring in het Spaans en Engels, een paar uur voor de linkse regering in Madrid de Palestijnse staat erkent, zei Sanchez ook dat de beslissing "tegen niemand gericht is, en al zeker niet tegen Israël". Ook Ierland en Noorwegen zullen dinsdag officieel de staat Palestina erkennen.

"VN-Veiligheidsraad komt in spoedzitting bijeen over Rafah"


De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zal dinsdagnamiddag in spoedzitting bijeenkomen om de situatie in Rafah, in de Gazastrook, te bespreken. Dat is vernomen van diplomatieke bronnen.

De bijeenkomst, achter gesloten deuren, zou er komen op vraag van Algerije. Het Noord-Afrikaanse land is momenteel een van de niet-permanente leden van de Veiligheidsraad. 

Zondag trof een Israëlische luchtaanval een vluchtelingenkamp in een humanitaire zone in Rafah. Daarbij zouden minstens 45 mensen zijn omgekomen.

Leuvens burgemeester: "Geen voornemen om bezet KU Leuven-gebouw te ontruimen"


Burgemeester van Leuven Mohamed Ridouani (Vooruit) heeft geen voornemens om College De Valk, het gebouw van de KU Leuven dat studenten al twee weken bezet houden, te ontruimen. Dat heeft hij maandagavond op de gemeenteraad geantwoord op een vraag van Groen-raadslid Eva Platteau.

"De kans is klein dat de studenten zullen stoppen met hun actie in De Valk", zei Platteau. "In Gent is er een bemiddelaar aangesteld om gesprekken tussen de rector en de studenten te faciliteren. Is het zinvol dit ook in Leuven te doen?" 

"In Leuven is dat niet nodig", antwoordde de burgemeester, "omdat er geen vraag is gekomen van de KU Leuven om De Valk te ontruimen. Er is geen voornemen om het gebouw te ontruimen. Er heerst in Leuven ook, in tegenstelling tot Gent, een iets minder bitsige sfeer." 

VS staan in contact met Israël na aanval op Rafah

Na de dodelijke Israëlische aanval op Rafah is de Amerikaanse regering naar verluidt in gesprek met het Israëlische leger en lokale partners om de omstandigheden op te helderen. Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken noemde de beelden uit de stad in het zuiden van de Gazastrook maandag "verwoestend" en "hartverscheurend".

Witte Huis roept Israël op om alle maatregelen te nemen om burgers te beschermen

Het Witte Huis zei maandag "diep getroffen" te zijn door de beelden van de Israëlische aanval op een vluchtelingenkamp in Rafah, waarbij "onschuldige Palestijnen" zijn gedood. Een woordvoerder van de Amerikaanse instelling riep Israël op om "alle voorzorgsmaatregelen te nemen om burgers te beschermen".

"Israël heeft het recht om Hamas aan te vallen en we begrijpen dat er twee hooggeplaatste Hamasterroristen werden uitgeschakeld", aldus een woordvoerder van de nationale veiligheidsraad van het Witte Huis. "Maar zoals we duidelijk hebben gezegd, moet Israël alle mogelijke voorzorgsmaatregelen nemen om burgers te beschermen. De Verenigde Staten zijn actief betrokken om te onderzoeken wat er is gebeurd."

Macron: "Europa moet nadenken over eigen verdediging en veiligheid"

Europa bevindt zich op een "moment in zijn geschiedenis" om na te denken over "zijn verdediging en veiligheid". Dat heeft de Franse president Emmanuel Macron verklaard in een toespraak voor jonge Europeanen in Dresden, tijdens een staatsbezoek aan Duitsland. Dat is vooral belangrijk tegen Rusland, dat "er morgen, overmorgen zal zijn". Europa moet zich ook beschermen op het vlak van handel, klonk het nog.
Europa mag niet naïef zijn en moet zichzelf beter beschermen, aldus Macron, die pleitte voor een verdubbeling van de begroting van de Europese Unie.

De Franse president riep op om "een nieuwe groeiparadigma voor de komende generaties" te bouwen. Hij denkt aan een model "dat uitgaat van massale investeringen in het klimaat en het koolstofvrij maken van onze economieën".

Hezbollah vuurt raketten af op noorden van Israël als vergelding voor dodelijke aanval

De Libanese islamitische beweging Hezbollah heeft maandag een reeks raketten afgevuurd op het noorden van Israël. Het gaat om een vergelding voor een Israëlische aanval op een ziekenhuis in het zuiden van Libanon, waarbij een dode viel.

Wallonië sluit achterpoortje en verbiedt wapendoorvoer naar Israël

Met een nieuw decreet verbiedt het Waalse Gewest de doorvoer van wapens. De aangepaste verordening  sluit een achterpoortje in de huidige regelgeving, waardoor tot nu toe vanuit Luik vluchten bleven vertrekken met munitie en wapenonderdelen. 
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer