© Dirk Kerstens

STANDPUNT. N-VA en sp.a samen in stadsbestuur: pragmatisme boven

Bart De Wever hoopt in zijn tweede ambtstermijn Antwerps burgemeester te worden van een coalitie met sp.a en Open Vld. Heel verrassend is dat niet. Ze hadden het een dag na de verkiezingen ook al kunnen aangekondigd hebben. Open Vld zit dichtbij de golflengte van N-VA en heeft in de persoon van onderwijsschepen Claude Marinower altijd loyaal samengewerkt. Jinnih Beels (sp.a) koos voor een beduidend pragmatischere opstelling dan de vroegere kartelpartner Groen, zonder breekpunten, zonder verregaande concrete eisen. En zeker de oude garde van de sp.a heeft veel meer appetijt voor een paar schepenkabinetten, en zes jaar mee aan het roer staan in de stad aan de stroom, dan voor een lange overwintering in de oppositie.

Dirk Hendrikx

Maar de andere partijen moesten eerst op zijn minst de schijn van een kans krijgen. Om vervolgens vriendelijk maar kordaat te worden bedankt. Afgaande op de verklaringen van Wouter Van Besien heeft Bart De Wever in het begin nog gezegd dat hij voor een coalitie met zijn grootste tegenstander ging, maar heeft hij dat nooit in concrete voorstellen omgezet. In hun laatste gesprek vorige woensdag zat geen noemenswaardige handreiking.

Je zou het De Wever kwalijk kunnen nemen: had hij zelf niet voor de camera van Jambers gepleit voor een grote verzoening met links? Waardoor bij velen de droom ontstond van een Antwerpen dat boven alle tegenstellingen uit bestuurd zou worden door de twee grootste partijen, maximaal naar de wens van de kiezer? Zelfs groen-links boegbeeld Tom Lanoye droomde mee en spoorde Van Besien aan tot grotere dadendrang.

Maar tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren, zei Elsschot, nog een notoir Antwerps schrijver. En in dit geval: een kloof tussen twee ideologieën waardoor het verleggen van zelfs maar het kleinste straatsteentje tot eindeloze discussies zou hebben geleid.

Groen heeft zelf nooit geloofd in die optie, wat de bocht van De Wever makkelijker heeft gemaakt. Je bent geen spelbreker als de ander er niet echt aan wil beginnen.

En de CD&V? Kris Peeters kwam, zag en verloor. In het aantal stemmen kon hij alleen de schade beperken, nu worden de christendemocraten ook uit de coalitie geknikkerd. Peeters had op weg naar het verlossende Europa waarschijnlijk een mooier afscheidscadeau in gedachten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER