Koning Charles ondertekent controversiële wet om illegale migranten naar Rwanda te sturen

Premier Rishi Sunak en Koning Charles.© AFP

Nadat het Britse parlement dinsdagavond laat het controversiële migratieakkoord met Rwanda goedkeurde, heeft ook koning Charles de wet ondertekend. De conservatieve regering in het Verenigd Koninkrijk wil migranten naar Rwanda sturen en zo een einde maken aan migratie over het Kanaal.

scl
Bron: BELGA

De Britse regering heeft al langer het akkoord van Kigali voor de deportaties, maar het plan stuitte op binnenlands verzet. Het Britse Hooggerechtshof schoot het plan af omdat Rwanda niet als een veilig land kan worden beschouwd, waarna premier Rishi Sunak de wet, die nog door zijn voorganger Boris Johnson was bedacht, bijschaafde. Rwanda is bij wet uitgeroepen tot een veilig derde land.

LEES OOK. Brits parlement keurt wetsontwerp goed om migranten naar Rwanda te sturen

Zo zijn beroepsprocedures tegen de uitzettingen voorkomen. Migranten zonder verblijfsrecht in het Verenigd Koninkrijk zullen naar Rwanda worden overgebracht, om daar hun asielaanvraag in te dienen. Het is niet de bedoeling dat ze daarna nog naar het Verenigd Koninkrijk kunnen terugkeren.

Miljoenen in ruil

Kigali krijgt in ruil een miljoenenbedrag van Londen. Volgens mensenrechtenorganisaties laat de situatie in het Centraal-Afrikaanse land te wensen over. Daarnaast is het ook onduidelijk of er voldoende plaatsen zijn om de duizenden migranten die het Kanaal oversteken te herbergen in Kigali.

LEES OOK. Voor immigratie bevoegd Brits regeringslid stapt op in nasleep Rwanda-akkoord

Tijdens een persconferentie ontweek Sunak vragen over hoeveel mensen uitgewezen zullen worden. ”Het gaat over regelmatig ritme van vluchten, meerdere per maand gedurende de zomer en daarna. Tot de boten zijn gestopt.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen