
Nee, je hoeft je zonnepanelen niet regelmatig schoon te maken: "Meestal is een regenbui voldoende"
Je zonnepanelen regelmatig schoonmaken, kan een goed idee zijn, maar het is meestal niet nodig. Dat zegt de Organisatie voor Duurzame Energie (ODE) in Vlaanderen. Zonnepanelen wekken minder elektriciteit op als ze bedekt worden door stof, vogelpoep of ander vuil. "Stof of vuil op je zonnepanelen heeft vaak maar een kleine negatieve invloed op je rendement."
Xavier Taveirne is jouw consumentenman. Hij presenteert elke werkdag tussen 9 uur en 10 uur 'WinWin' op Radio2. Heb je een vraag, tip of probleem? Mail naar winwin@radio2.be.
Een stevige regenbui is vaak voldoende om het stof van je zonnepanelen te spoelen. Je hoeft dus niet meteen zelf aan de slag met emmer en spons of een schoonmaakbedrijf in te huren. "Als er alleen stof of Saharazand op je panelen ligt en de hellingsgraad is hoog genoeg, dan is een regenbui voldoende om alles schoon te maken. De hellingsgraad moet 15 à 20 procent zijn zodat de neerslag het stof er kan afspoelen. Bij zonnepanelen die plat liggen, is een extra poetsbeurt daarom wel aangeraden", vertelt Jolien Thomas, beleidscoördinator zonne-energie bij de ODE.
Naast stof kunnen ook uitwerpselen van vogels of ander hardnekkig vuil de werking van je zonnepanelen beïnvloeden. Die worden niet zomaar weggespoeld door de regen. "Je zal je opbrengst aanzienlijk zien verminderen, omdat het zonlicht daar niet door kan. Soms kan dat vuil er ook voor zorgen dat je panelen oververhit raken. Ook dan is het aangeraden om je panelen extra proper te maken."
Safety first
Is je hellingsgraad lager dan 15 procent of ligt er veel hardnekkig vuil op je zonnepanelen? Dan is een extra poetsbeurt aangeraden. Je hebt dan 2 opties. Je kan een professionele firma inschakelen of je kan je panelen zelf schoonmaken.
Voor je aan de poetsbeurt begint, moet je wel met een aantal zaken rekening houden. Zorg altijd eerst voor je eigen veiligheid. Zonnepanelen staan altijd onder stroom, ook als je je zekering uitzet en als er zonlicht op schijnt. "Bij een correct geïnstalleerde installatie is het risico over het algemeen al beperkt. Zonnepanelen zijn ontworpen om waterdicht te zijn, denk maar aan de voortdurende regen die erop valt. De spanning volledig weghalen is niet mogelijk, tenzij je de panelen bedekt of ze 's nachts poetst."
Zonnepanelen vragen dezelfde voorzichtigheid als een Chinese vaas
"Daarnaast is er een risico dat je van je dak kan vallen. Daarom is het echt wel aan te raden om vanop de begane grond of vanop een veilige hoogte met een telescopische borstel de panelen te poetsen."
Beschadig je panelen niet
Je zonnepanelen met de grove borstel schoonmaken, is geen goed idee. "Zonnepanelen zijn zoals een Chinese vaas: je moet er heel voorzichtig mee zijn. De cellen van de panelen zijn heel dun en makkelijk breekbaar. Wanneer ze breken, is dat vaak intern en zie je dat niet met het blote oog. Onvoorzichtigheid kan ook microscheurtjes veroorzaken. Je panelen zullen dan op termijn veel minder energie opwekken."
Zo voorkom je beschadigingen tijdens het schoonmaken:
- Gebruik enkel zacht water met weinig kalk erin en geen zeep. Je kan opzoeken of het water in jouw gemeente veel kalk bevat of niet. Of je kan ook grote bussen gedemineraliseerd water kopen.
- Gebruik geen hogedrukreiniger, ook niet voor hardnekkig vuil.
- Oefen op geen enkele manier druk uit op de panelen.
- Om hardnekkig vuil te verwijderen, kan je best het vuil eerst wat laten weken in water of bevochtigen door er bijvoorbeeld een natte doek op te leggen. Bij hardnekkig vuil schakel je best een professionele firma in.
- Gebruik een heel zachte borstel, zeker geen schuurborstel of metaalspons.
- Leg niets op de panelen, ga er niet op staan of plaats niets tegen de panelen.
"Om er zeker van te zijn dat je je panelen niet beschadigt en dat je geen onveilige beslissingen neemt, is het soms aangeraden om een professionele firma in te schakelen", geeft Thomas nog als tip.
Loont het de moeite?
Je zonnepanelen reinigen kan dus soms je rendement verhogen. Maar is dat extra rendement de moeite of extra kosten waard? "Je opbrengst verhoogt, maar dat is heel tijdelijk. Op lange termijn levert het schoonmaken niet zoveel winsten op, als het enkel om fijnstof gaat."
"Het stof zorgt gewoonlijk voor 1 tot 5 procent minder rendement. Dat is meestal een paar tientallen euro's minder op je jaarlijkse factuur. Dus het is vooral een persoonlijke afweging of je die besparing op je factuur de moeite vindt."
"Wil je je zonnepanelen toch reinigen, dan hoef je dat maar 1 keer om de 3 tot 5 jaar te doen. Het is echt niet nodig om maandelijks het stof van je panelen te halen, want in België regent het gemakkelijk 1 keer per maand en dan zijn de panelen vanzelf proper."