
Politie gaat harder optreden tegen gebruikers in Brussel, ook controles in nachtclubs
In Brussel is een nieuwe fase aangebroken in de strijd tegen het drugsgeweld in de stad: het harder aanpakken van druggebruikers zelf. In de afgelopen maand werden in een testfase verschillende acties gedaan, onder meer in het nachtleven, om gebruikers te bestraffen. Die waren volgens de politie en het parket zo succesvol dat ze de komende weken en maanden worden doorgezet én sterk worden opgevoerd.
In maart voerden de 6 Brusselse politiezones in totaal 14 gerichte acties uit om druggebruikers op te sporen en te bestraffen. In totaal werden 165 mensen op de bon gezet, voornamelijk voor drugsbezit. "Door gebruikers op heterdaad te betrappen en meteen te beboeten willen we ze bewust maken van de impact van hun gedrag op de samenleving", klinkt het in de motivatie van het parket.
En dit was nog maar de testfase, het begin. Aangezien de acties van afgelopen maand succesvol waren, willen de politie en het gerecht de operaties de komende weken en maanden sterk opdrijven op het hele Brusselse grondgebied.
Drugsgeweld in Brussel
Brussel wordt al een hele tijd geteisterd door toenemend drugsgeweld. De afgelopen weken en maanden resulteerde dat in tientallen schiet- en steekpartijen in de hoofdstad, soms met dodelijke slachtoffers tot gevolg.
De Brusselse procureur des konings Julien Moinil belooft streng op te treden tegen drugscriminaliteit, al zegt hij ook dat daarvoor veel meer middelen nodig zijn.
"Door gebruikers te targeten zijn we aanbeland in de 3e fase van onze aanpak om het drugsgeweld in Brussel aan te pakken", aldus Jurgen De Landsheer, korpschef van de politiezone Brussel Zuid, de zone waar het zwaartepunt van de drugsoorlog woedt.
"De 1e fase zijn de gerechtelijke onderzoeken naar schietpartijen en grote drugsvangsten. De 2e fase is de aanpak van de illegale economie. Daarbij treffen we bijvoorbeeld handelszaken die deel uitmaken van de drugstrafiek."
Door ook de gebruikers intensiever aan te pakken, geven we het signaal dat ook zij deel uitmaken van het probleem
In de 3e fase wordt de gebruiker dus geviseerd. "We voeren gerichte operaties uit in cafés, kapperszaken of gokkantoren, maar we gaan ook in burger gericht patrouilleren bij de bekende hotspots om gebruikers te klissen nadat ze de drugs hebben aangekocht. En dat loont: per operatie doen we zo'n 30 vaststellingen."
"Door ook de gebruikers intensiever aan te pakken, geven we het signaal dat ook zij deel uitmaken van het probleem."
Drugbehandelingskamer
Cruciaal in de aanpak, zegt De Landsheer, is dat de politie intensiever samenwerkt met de verschillende diensten en verenigingen in Brussel.
"Zo worden de acties uitgevoerd met onder meer de sociale inspectie, de douane, of de dienst vreemdelingenzaken om meteen daadkrachtig te kunnen optreden. Met de gemeenten, jeugddiensten en sportverenigingen wordt gekeken hoe we jongeren uit het drugsmilieu kunnen houden."
Voor gebruikers met zware psychologische en sociale problemen komt er een drugbehandelingskamer. Op die manier krijgen ze de kans om eerst hun drugsprobleem aan te pakken. Pas daarna behandelt de rechter hun zaak ten gronde.
Inval Brusselse nachtclubs
Maar er komt ook kritiek op de strengere aanpak, in de eerste plaats vanuit het Brusselse nachtleven. Zo vonden in de nacht van 22 op 23 maart grote politiecontroles plaats in verschillende nachtclubs, zoals de Fuse, de Bonnefooi en de You Night Club. De acties werden gekoppeld aan reguliere arbeidsinspecties.
Volgens Brussels By Night, een federatie die opkomt voor de belangen van het Brusselse nachtleven, kwamen in nachtclub Fuse 30 à 40 agenten binnen met drugshonden en werd de muziek tijdelijk stilgelegd. De organisatie noemt de acties "disproportioneel".
De actie leidde tot een tijdelijke sluiting tijdens de piekuren, met enorme financiële verliezen tot gevolg
"De aanwezigheid van 40 agenten in een club voor een administratieve inspectie heeft geen enkele rationele rechtvaardiging", klinkt het. "Dit machtsvertoon droeg bij aan een gevoel van onveiligheid en verwarring, zowel ter plaatse als op sociale media in de nasleep ervan."
De impact van een dergelijke actie is tweeledig, zegt Brussels By Night. "Enerzijds leidde het tot een tijdelijke sluiting en een opschorting van de activiteiten in clubs tijdens de piekuren, met enorme financiële verliezen tot gevolg."
"Anderzijds veroorzaakt het onnodige paniek bij klanten, waardoor hun ervaring en vertrouwen in deze uitgaansgelegenheden op het spel wordt gezet."
Veiligheid
Volgens het Arbeidsauditoraat Brussel, dat de inspectie mee uitvoerde, wordt bij de inschatting van de aanwezige politiemacht telkens gekeken naar een aantal elementen. Zo moet er rekening gehouden worden met de grootte van de zaal en het aantal aanwezigen, er moet voor gezorgd worden dat niemand aan de controle kan ontsnappen, en de veiligheid van de controleurs moet gewaarborgd worden.
Of er ook overtredingen werden vastgesteld in de nachtclubs moet nog blijken.