Inwoners van Bennington (Nebraska) halen spullen uit hun zwaar beschadigde huizen.
Copyright 2024 The Associated Press. All rights reserved

70 tornado's razen over Verenigde Staten: bomen ontworteld, treinen ontspoord en elektrische leidingen geknapt

In de Verenigde Staten hebben een 70-tal tornado's heel wat schade aangericht in de centrale staten Nebraska en Iowa. Tientallen gebouwen zijn vernield, elektrische leidingen geknapt en een aantal treinen zijn ontspoord. In de stad Lincoln in Nebraska zijn 3 mensen gewond geraakt toen een loods instortte.

De National Weather Service (NWS)Ā  had op voorhand gewaarschuwd dat tientallen tornado's over het centrum van de Verenigde Staten zouden trekken. In totaal kon deĀ Amerikaanse meteodienst uiteindelijk meer dan 70 tornado's registreren, het grootste aantal op 1 dag in meer dan een jaar tijd.

In de verte is een tornado te zien die nadert richting Omaha (Nebraska).
Foto: AP

Veel schade in Omaha

De tornado's raasden vooral over Omaha, de grootste stad van de staat Nebraska, op de grens met Iowa. Daar hebben ze heel wat schade aangericht. Tientallen gebouwen zijn vernield, elektrische leidingen geknapt en treinen ontspoord. Duizenden gezinnen zaten een tijdlang zonder stroom.

In Elkhorn, een voorstad van Omaha, tonen beelden hoe delen van huizen zijn weggeblazen en bomen zijn ontworteld. 2 mensen werden met lichte verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. De hulpdiensten zullen vandaag langsgaan bij de getroffen huizen om bijstand te verlenen aan mogelijke andere gewonden.

De brandweer meet de schade op aan een huis in Omaha.
Foto: AP

Meer naar het zuiden, nabij de stad Lincoln, trof een tornado een loods waar een 70-tal mensen aan het werk waren. Zij werden geƫvacueerd. Volgens de lokale autoriteiten zijn 3 mensen gewond geraakt toen de loods instortte. Ze verkeren niet in levensgevaar.

Bekijk: "Dit was geen trechtervorm, hij was anderhalve kilometer breed"

Videospeler inladen...

Nog tornado's op komst

Tornado's komen relatief vaak voor in de Verenigde Staten, vooral in het centrum en het zuiden van het land. Ook vandaag zou het weerfenomeen blijven opspelen, in een grotere regio (van de noordelijke staat Michigan tot het zuidelijke Texas). Het zwaartepunt van de storm trekt over de staten Iowa, Kansas en Oklahoma.

Meest gelezen