Direct naar artikelinhoud
NieuwsBevolking

Belgische bevolking in kaart: kijk hier hoeveel alleenstaanden en eenoudergezinnen er zijn in uw gemeente

Illustratiebeeld.Beeld Jan Crab

Meer dan 15 procent van de Belgen is alleenstaande. En 11,3 procent leeft in een eenoudergezin. Dat blijkt uit de Belgische Census, het tienjaarlijkse onderzoek van de Belgische bevolking door Statbel.

Om de tien jaar maakt Statbel een momentopname van de Belgische bevolking: hoe woont de Belg, welk type gezinnen zijn er, wat zijn de demografische en socio-economische kenmerken van de Belgen? Die data geven een helder beeld van onze bevolking. Bedoeling is dat er met die data verder onderzoek kan worden gedaan.

Op 1 januari 2021 leefde ongeveer de helft van de Belgische bevolking in een huishouden dat bestond uit een koppel met kinderen. Iets meer dan een op de vijf leefde in een huishouden met een koppel zonder kinderen. Maar vooral de grote groep alleenstaanden en eenoudergezinnen valt op.

In 2021 waren 1.778.065 Belgen alleenstaande, dat is 15, 6 procent van de totale bevolking. De gemeente Elsene blijkt het hoogste percentage alleenstaanden te huisvesten, gevolgd door Etterbeek, Sint-Gillis, Luik en Brussel.

Datzelfde jaar woonden er ook 1.289.087 personen in een huishouden met alleenstaande ouders, 11,3 procent van de totale bevolking. In Vlaanderen ging het om 929.901 mensen, in Wallonië om 588.068 en in Brussel om 260.095. Opvallend: de top 5 van gemeenten met − procentueel − het meeste alleenstaande ouders zijn allemaal Waalse gemeenten. De top 5 van gemeenten met het laagste aantal zijn dan weer allemaal Vlaams.

Bevolkingstoename

Statbel bekeek ook hoe de bevolking in elke gemeente geëvolueerd is tussen de vorige bevraging van 2011 en die van 2021. Over die tien jaar is de volledige bevolking gestegen met 5,2 procent. Al is die stijging een pak feller in Brussel (9 procent) dan in Vlaanderen (5,5) en Wallonië (3,5). De gemeenten met de grootste toename liggen vooral in de provincie Luxemburg. Die met de grootste afname liggen vooral langs de Franse grens.

In 2021 werkte bovendien meer dan een kwart (25,4 procent) van de werkende bevolking buiten de eigen provincie. Opvallend is wel dat er maar weinig Brusselaars, West-Vlamingen, Antwerpenaren en Luikenaren naar andere provincies pendelen. De grootste ‘trek’ zit vooral in Wallonië, met name de gemeenten dicht bij het Groothertogdom Luxemburg.

Voorts wordt twee derde van de woningen in ons land bewoond door hun eigenaar. Al is dat aantal wel lichtjes gedaald: 64,5 procent in 2021 tegenover 65,6 procent tien jaar eerder. Vooral in Aalst, Kortrijk, Hasselt, Brugge en Mechelen bewonen eigenaars het vaakst hun woning.