Luister naar

Rutte dreigt Oost-Europa met invoering grenscontroles

Nieuws
Landen in West-Europa zullen opnieuw grenscontroles invoeren, als Oost-Europese landen niet meer asielzoekers willen opvangen.
Gerhard Wilts
donderdag 16 mei 2019 om 08:33

Den Haag

Die waarschuwing gaf premier Mark Rutte woensdagavond in Nieuwsuur.

De premier vindt het niet acceptabel dat enkele westelijke landen veel vluchtelingen opvangen, terwijl Oost-Europa (waaronder Hongarije en Polen) de deur in het slot gooit. Om die ongelijkheid te doorbreken, dreigt Rutte met een invoering van grenscontroles tussen West- en Oost-Europese landen binnen de Europese Unie.

Rutte liet weten zijn plan al te hebben gesproken met de Franse president Emmanuel Macron. Ook zal hij het voorstel bespreken met de bondskanselier Angela Merkel van Duitsland, meldde de NOS. De EU moet volgens hem laten ‘voelen’ aan de Oost-Europese lidstaten dat ze solidair moeten zijn met de rest van de EU. ‘Dat is de consequentie van het lidmaatschap.’ Als de solidariteit ontbreekt, kan er een moment komen dat de westelijke EU-landen de grenscontroles weer invoeren, aldus de premier. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Op Schiphol wordt onderhoud gedaan aan de Kaagbaan.

Kabinet wijzigt krimpplan Schiphol: meer vluchten, maar minder in de nacht

Het kabinet gaat de krimpplannen voor Schiphol aanpassen. De luchthaven hoeft niet terug naar 452 duizend vluchten per jaar. Tegelijkertijd wil het kabinet meer maatregelen tegen nachtelijk vlieglawaai.

'De laatste loodjes', schreef Wilders bij een selfie met Caroline van der Plas op X.

Wat moet er met de PVV na Wilders? De verbintenis met BBB opent een toekomst voor de partij

PVV en BBB strijden om dezelfde kiezers, toch kruipen ze nu dicht tegen elkaar aan. Na zijn politieke pensionering kan Wilders het radicale privéproject PVV onder een breder geaccepteerde merknaam achterlaten.

Het regeerakkoord geeft geen reden tot klagen, vinden SGP'ers. En dat is óók wat SGP-leider Chris Stoffer duidelijk wilde laten zien in het debat van afgelopen week.

Voor ChristenUnie- en SGP-stemmers valt er écht iets te kiezen, liet deze week in Den Haag weer zien

Voor de ChristenUnie en de SGP wordt het bloedstollend spannend begin juni. SGP-leider Chris Stoffer trok in het debat van afgelopen week alles uit de kast om zich te profileren.

Bert Jan Ruissen en Anja Haga.

Scheiding tussen ChristenUnie en SGP ligt gevoelig. 'Het kan zijn dat een van ons niet terugkomt'

Is de ChristenUnie voor linkse christenen, en de SGP voor rechtse? Anja Haga van de ChristenUnie gelooft er niet in. SGP'er Bert-Jan Ruissen had in Europa liever in één partij willen blijven, ondanks de grote verschillen.

Geert Wilders (PVV).

Ipsos I&O peilt: kiezers zijn overwegend positief over hoofdlijnenakkoord

De helft van Nederland is tevreden over de voornemens. Het vorige kabinet moest het bij de start doen met de positieve reactie van 34 procent van de kiezers.

De nieuwe formateur Richard van Zwol in gesprek met NSC-leider Pieter Omtzigt tijdens het debat over het hoofdlijnenakkoord van de formerende partijen.

Rond het kabinet-in-wording hangen nog veel vragen. 'Dit wordt het kabinet-hoe dan'

Iedere coalitiepartij haar eigen stokpaardje, maar een gemeenschappelijke basis is moeilijk te ontdekken. Na het Kamerdebat over het hoofdlijnenakkoord is nog veel onduidelijk over de invulling van een nieuw kabinet.