Direct naar artikelinhoud
Buitenland

Nieuw geweld in Afghanistan: IS-militanten vuren raketten af op hoofdstad

Zes gewonden nadat diplomatieke wijk onder vuur wordt genomen
Beeld REUTERS

Op Kaboel zijn vandaag verschillende raketten afgevuurd. Lokale media berichtten dat ze insloegen op de diplomatieke wijk van de Afghaanse hoofdstad, terwijl president Ashraf Ghani een toespraak hield bij het begin van het Offerfeest. De daders werden doodgeschoten. Volgens generaal Murad Ali Murad raakten zes burgers en soldaten gewond.

De twee aanvallers werden doodgeschoten door de Afghaanse veiligheidsdiensten, volgens een militaire bron. Het gaat om militanten van Islamitische Staat, die zich verschuilden in een huis in het oosten van Kaboel. Na het afvuren van de raketten verschansten de aanvallers zich in een huis achter een moskee, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken. Eerder had het ministerie het over vier tot zes aanvallers.

Volgens IS hadden de aanvallers het gemunt op het Afghaanse presidentiële paleis. "Zes burgers en soldaten raakten gewond. De twee aanvallers werden gedood. De vijand vuurde mortiergranaten af", zei generaal Murad Ali Murad, de commandant van het garnizoen van Kaboel, op een persconferentie.

Kaboel kreeg de voorbije weken al enkele keren te maken met raketinslagen. Daarbij vielen verschillende gewonden.

In aanloop naar de parlementsverkiezingen in Afghanistan in oktober is het geweld weer toegenomen. De radicaalislamitische taliban hebben hun aanvallen en aanslagen opgedreven. President Ghani bood de taliban zondag een wapenstilstand van drie maanden aan, maar een antwoord van de groepering is er voorlopig niet.

Zes gewonden nadat diplomatieke wijk onder vuur wordt genomen
Beeld EPA
Zes gewonden nadat diplomatieke wijk onder vuur wordt genomen
Beeld REUTERS