Direct naar artikelinhoud
NieuwsItalië

Zeker tien doden na zware regenval in Zuid-Italië, een Nederlander gewond

Zeker tien mensen zijn om het leven gekomen nadat ze waren meegesleurd door stijgend water in een kloof in het zuiden van Italië. Dat zegt een woordvoerster van de civiele beschermingsdienst. Onder de gewonden ook een Nederlander, meldt het Italiaanse persbureau ANSA. Die zou zijn bekken gebroken hebben. 

Reddingswerkers zijn op zoek naar overlevenden in de kloof in CalabriëBeeld AP

Het ongeluk gebeurde in het Nationaal Park Pollino, waar de rivier de Raganello door de gelijknamige kloof stroomt. Daar deed zware regenval het water in een snel tempo stijgen. De identiteit van de slachtoffers is nog niet bekendgemaakt. Er wordt nog een onbekend aantal mensen vermist. Er is ter plekke verlichting geïnstalleerd, zodat het zoeken ook in de nacht door kan gaan. 

De overleden slachtoffers zijn vermoedelijk Italiaanse wandelaars die werden verrast door het water. De autoriteiten hebben onder meer een helikopter ingezet om slachtoffers over te brengen naar ziekenhuizen. Het Italiaanse persbureau ANSA bericht dat in totaal zo'n 23 mensen zijn gered.

Van die 23 geredde mensen werden er zeven naar het ziekenhuis gebracht, waaronder een kind met onderkoelingsverschijnselen. Zeven andere mensen werden ter plaatse behandeld, terwijl er ook negen ongedeerd uitkwamen. 

Op televisiebeelden (zie hieronder) is te zien hoe reddingswerkers toesnellen. Zij gebruikten touwen om zich in het diepe ravijn te laten zakken. De kloof bij de gemeente Civita is mede vanwege de imposante rotsformaties populair onder toeristen. Er zijn voor zover bekend vijf mensen vermist, maar dat aantal ligt mogelijk hoger. Vermoedelijk waren niet alle aanwezigen in het ravijn op pad met erkende gidsen.

Carlo Tansi, hoofd van de reddingsorganisatie: 'Er zijn ongeveer zeventig reddingswerkers bezig het hele gebied uit de kammen dat is getroffen door deze immense tragedie. We kunnen nog niet inschatten hoeveel mensen er nog vermist zijn. Alle kloven zijn overstroomd door het overvloedige water, dat kilometers verderop nog mensen heeft meegevoerd.'