Direct naar artikelinhoud
Opinie

Beste VRT, stop met al die reclame voor online gokken

Imade AnnouriBeeld Eric de Mildt

Imade Annouri is Vlaams parlementslid namens Groen.

Tijdens een wedstrijd van de Champions League afgelopen winter viel me plots op dat er voor, tijdens en na de wedstrijd er telkens maar liefst drie verschillende reclames voor online gokken na elkaar werden afgespeeld. En nu, tijdens het WK dat nota bene door onze openbare omroep wordt uitgezonden is het niet anders : voor, tijdens en na elke wedstrijd uitgebreid reclame voor het online gokken. Online gokken is alomtegenwoordig en je kan er niet meer naast kijken. Who needs Vegas if you have the internet?

De reclames die we zien verheerlijken het gokken. Flitsende beelden van mooie mannen en vrouwen die je willen doen geloven dat je pas echt van het spel geniet, een echte supporter bent, als je geld inzet op wedstrijden. Allemaal winnen ze, niemand verliest. Nergens is er een verwijzing naar de mogelijke risico’s op verslaving of de mogelijke schadelijke gevolgen van het gokken. Nergens een waarschuwing dat je het met mate moet doen en dat als je een probleem hebt je hulp kan zoeken. Niets van dat, enkel verheerlijking. Dat de openbare omroep, een verlengstuk van die overheid, zo onomwonden reclame maakt voor online gokken vind ik onbegrijpelijk.

Zelf had ik een oom die aan een gokverslaving ten onder is gegaan

Gokken is allesbehalve onschuldig. Op 16 juni getuigden Arne Nillis (zoon van) en Joeri Verbraeken, allebei ex-gokverslaafden, in Het Laatste Nieuws over de verwoestende impact van hun verslaving. Hoe ze jong zijn begonnen, het snel bergaf is gegaan en ze duizenden euro’s hebben vergokt zonder enige vorm van deftige controle of regulering van de alomtegenwoordige sector. De schuld en verantwoordelijkheid wordt volledig bij de verslaafde zelf gelegd, zo lijkt het. Hun verhaal is niet uniek. Zelf had ik een oom die aan een gokverslaving ten onder is gegaan. Een schat van een mens, jazzfanaat en koffieliefhebber net als ik, vader van twee kinderen, clevere horecaman met een eigen zaak maar ten prooi gevallen aan het monster van gokverslaving. Al zijn geld, zijn vrouw en kinderen is hij kwijtgespeeld en bij zijn overlijden enkele jaren geleden zat hij volledig aan de grond. Het problematisch gokken neemt toe, het aantal hulpverleners niet. De sector is te weinig gereguleerd. En de reclame? Die is overal.

Ook ik heb vrienden die elk weekend een bedragje in zetten op sportwedstrijden. Sommigen houden het bij een bescheiden bedrag, anderen durven al eens meer in te zetten en sommigen zetten elk weekend onverantwoord veel geld in. Gokken is niet altijd problematisch, maar in bepaalde gevallen loopt het wel enorm uit de hand. Een of meerdere misplaatste weddenschappen kunnen uitdraaien op een financiële kater met verregaande gevolgen. En de drang om te blijven gokken kan zo groot worden dat het alle aspecten van iemands leven begint te domineren, een gokverslaving dus.

De overheid kan hier een constructieve rol spelen. Een overheid kan er net over waken dat risico’s worden ingeperkt, burgers weerbaar worden en de maatschappelijke kost maximaal wordt beperkt. Een overheid kan haar openbare omroep inzetten om de juiste duiding te geven bij al die gokprikkels. Beste VRT, doe hier iets aan. Maak van de wereldbeker het feest dat het is. Zorg ervoor dat iedereen kan genieten van 90 minuten voetbal, van de teleurstelling van de nederlaag en de zoetheid van een overwinning. Maar dat het na die 90 minuten ook gewoon voorbij is. Zonder het aanzetten tot financiële kleerscheuren, of mogelijke menselijke drama’s. Kortom, zonder die vervelende en allesbehalve onschuldige reclame voor online gokken.